Nézőpont Intézet: A többség örülne a Fidesz kétharmadának
Az összes megkérdezett 72 százaléka örül az első forduló eredményének. A legelégedettebbek a Fidesz-tábor tagjai.
2010. április 21. 14:05

Az összes megkérdezett döntő többsége, 72 százaléka örül az első forduló eredményének. A legelégedettebbek a Fidesz-tábor tagjai: 95 százalékuk örül az eredménynek. Az MSZP-szimpatizánsoknak azonban 75 százaléka elégedetlen. A két újonnan bekerült parlamenti párt, a Jobbik és az LMP hívei sem maradéktalanul elégedettek: a Jobbikosok 53 százaléka örül az első forduló eredményének, azonban 43 százalékuk csalódott. Az LMP-tábor 39 százaléka ugyan örül az eredménynek, de 47 százalékuk csalódott. Mivel a kérdés nem kizárólag saját pártjuk szereplésére vonatkozott, hanem összességében az első forduló megítélésére, ezért míg a Jobbiknál a túl magasra helyezett elvárások okozhatnak csalódottságot, addig az LMP-szimpatizánsok körében a Jobbik relatíve magas támogatottsága is lehet a magyarázó elv.

Pártválasztás indoka

Érdekes tény, hogy az első fordulóban szavazó megkérdezettek negyede – saját bevallása szerint – csak jobb híján választotta azt a pártot, amelyre végül szavazott. 74 százalék azonban egyetért az adott párt programjával és politikájával. A Fidesz széles, néppárti jellege ellenére a legnagyobb arányban (84 százalék) tömöríti táborában azokat, akik nem jobb híján, hanem belső politikai meggyőződésből választották. Csupán a Fidesz-szimpatizánsok 15 százaléka választotta kizárásos alapon ezt a pártot. Ezzel szemben az MSZP-tábor közel harmada, a Jobbik-tábor ötöde és az LMP-szimpatizánsok több mint fele szavazott jobb híján az adott pártra. Ők tehát egy-egy politikai tábor legkönnyebben lemorzsolódó része.
 

Kétharmados többség megítélése

Azzal, hogy a Fidesz kétharmados többsége valószínűvé vált, rekordmagasságba szökött ennek az opciónak a támogatottsága a közvélemény körében. Így a szocialisták „korlátlan túlhatalom” elleni kampánya nem sok sikerrel kecsegtet. Az április 16-18. között készült felmérés válaszadói között már 57 százalék azok aránya, akik szerint az ország szempontjából inkább jó, ha a Fidesz ilyen erős felhatalmazást szerez.
 

A kutatásról

Az adatfelvétel 2010. április 16. és 18. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés.

Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.

Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezzük a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadókat. Potenciális szavazótáborokat is számítunk azon egyéb politikai kérdésekre igent válaszolókból, akik nem elkötelezettek (azaz nem jelöltek meg kedvenc pártot).

nezopontintezet.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó