Évekig pöfékelhet még az izlandi tűzhányó
Kevesebb hamu juthat a levegőbe a jövőben az Izlandon működő vulkánból, a kitörő magma ugyanis elzárta a kürtő egy részét - mondta az InfoRádiónak az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét vezető professzor. Harangi Szabolcs hozzátette: a tűzhányó legutóbbi kitörése másfél évig tartott.
2010. április 22. 13:20

Néhány napja jelentős változás következett be az Eyjafjalla gleccser alatt fekvő vulkán működésében. Egy hete, amikor az európai országok sorra lezárták légterüket, a forró magma és a jégből származó víz keveredése következtében történt robbanások jellemezték a kitörést, később azonban a magma egy része elzárta a kürtőt, ahová így kevesebb víz jut - mondta az InfoRádiónak az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét vezető professzor.

Most már a magmában lévő gázok hajtják a robbanásos kitörést, így kevesebb hamu kerül a magasabb légrétegekbe. Csendesebbé vált a vulkáni tevékenység, a tűzhányók azonban meglehetősen szeszélyesek, a helyzet bármikor megváltozhat - tette hozzá Harangi Szabolcs.

Az effajta pöfékelés jócskán elhúzódhat, legalábbis erre lehet következtetni a tűzhányó legutóbbi kitörésének folyamatát vizsgálva: akkor a kitörés másfél évig tartott, és hol intenzívebb, hogy csendesebb volt a vulkáni tevékenység - magyarázta a szakértő.

Harangi Szabolcs szerint félni nem kell a vulkántól, de fel kell készülni arra, hogy újabb problémákat okozhat. Arra nem kell számítani, hogy másfél éven át folyamatosan hamufelhő borítja majd Európát, lesznek hónapok, amikor valószínűleg nem is hallunk majd a tűzhányóról, de elképzelhető, hogy intenzívebbé válik a működése - jegyezte meg.

InfoRádió nyomán
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
  • Üres szivárvány
    München hat éve plüssmacikkal fogadta a migránsokat és a mainstream ugyanígy oktatott ki minket “jóemberségből”, mint most. Akkor nekünk lett igazunk. Most is rajtunk akarják éves kötelező toleranciamutatványukat bemutatni.
MTI Hírfelhasználó