Ökomozaik
(2010. április 23.)
Néhány óra alatt ötszörösére nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja, amikor az Eviafjallajökull hamufelhője elérte Budapestet.
2010. április 23. 15:07

ÖKOPOLITIKA

Eddig főként zajproblémákkal és településrendezési tervekkel kapcsolatban kérték a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa segítségét - olvasható az intézmény beszámolójában. Fülöp Sándor irodájához 14 hónapja tartó működése alatt több mint négyszáz panasz érkezett. (Nv 16)

KÖZLEKEDÉS-ÖKOLÓGIA, LEVEGŐTISZTASÁG

Néhány óra alatt több mint ötszörösére nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja Budapesten, amikor az izlandi Eviafjallajökull vulkán hamufelhője elérte a fővárost. (Nv 19) A környezetvédelmi minisztérium szerint a szálló por koncentrációja nem haladta meg az egészségügyi határértéket. (stop.hu)

KLÍMAVÁLTOZÁS, SZÉNDIOXID, ENERGIATAKARÉKOSSÁG

A szén-dioxid-kibocsátáshoz kapcsolódó vám bevezetését javasolja az EU külső határain a Climate Strategies nevű kutatócsoport, valamint Sarkozy francia államfő és Berlusconi olasz miniszterelnök. Csak így lehetne egyenlő versenyfeltételeket teremteni az EU emissziós rendszerén belül, illetve azon kívül működő vállalatok számára. Az importőrökre kivetendő karbonadót elsőként a cement-, majd az acéliparban lehetne bevezetni. (VG 16)

Nem született még döntés a környezetvédelmi minisztériumban arról, megkötik-e a hatmillió tonna szén-dioxid-kvóta eladásáról szóló szerződést. (MN 16) - Peren kívüli megegyezéssel ért véget a Lengyelország és az Európai Bizottság között folyó vita a szén-dioxidkibocsátási kvóták megállapításával kapcsolatban. Varsó végül elfogadta a Brüsszel által eredetileg ajánlott 208,5 millió tonnás ajánlatot. (VG 20) - Tilos az olyan szén-dioxid-kibocsátási kvóták újraértékesítése vagy az EU-n kívülre történő exportálása, amelyeket már felhasznált egy európai vállalat. (VG 19)

Yvo de Boer, az ENSZ klímavédelmi vezetője szerint a koppenhágai csúcson a fejlődők azért nem voltak hajlandók komolyabb vállalásokra, mert nem látják komolynak az EU elkötelezettségét a szén-dioxid-kibocsátás visszafogására. A fejlődők tudják, hogy csak a 30 százalékos lefaragás követelne nagyobb erőfeszítéseket, amit azonban elvetettek a tagállamok. (VG 19)

Kuvaiti kutatók többéves modellezés után arra a következtetésre jutottak, hogy a világ kőolaj-kitermelése 2014-ben érheti el a csúcsát. Munkájukat a híres Hubbert-modell új változatára alapozták. Az eredeti számítással 1956-ban pontosan előre tudták jelezni, hogy az amerikai olajtartalékok húsz éven belül túljutnak a tetőpontjukon. A kutatók szerint a világ jelenleg évente olajtartalékai 2,1 százalékát emészti fel. (NG 19) Az amerikai védelmi minisztérium egy friss tanulmánya szerint 2015-ben a világon már naponta 10 millió hordóval kisebb lesz a termelés a szükségesnél, a 2030-as években pedig, az akkori napi 118 millió hordós igénnyel szemben csak 100 millió hordót fognak kitermelni. Az alternatív energiaforrások szerepe pedig nem fog jelentősen megnövekedni, ehhez ugyanis óriási beruházásokra, technikai áttörésekre és az atomenergiához való politikai hozzáállás megváltoztatására lenne szükség. (MN 20)

20 százalékkal zuhant az első negyedévben a hazai benzin- és gázolajforgalom. Az év eleji adóemelés után a benzinturizmus iránya a szomszédos országok felé fordult. Megemelt adó mellett csökkentek az adóbevételek. Hegedűs Miklós szerint az üzemanyagok forgalomcsökkenése a gazdaság egészére nézve nem feltétlenül rossz: a jelenségnek pozitív hatása lehet például a környezetvédelemre, a hatékonyságjavításra vagy a külkereskedelmi mérlegre. Szerinte a kormány a jövedéki adó emelésekor az adott helyzetben a lehető legjobban döntött. (Nb 17)

Baross Pál, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő ügyvezető-igazgatója szerint a fejlesztők felismerték: a környezetbarát műszaki megoldások nem annyival drágábbak, mint amennyivel vonzóbbá teszik az épületet a használók számára. Ipari célú zöld-ingatlanfejlesztésre idehaza egyelőre alig van példa, pedig igazán nagy költségcsökkentő lehetőségeket éppen ezek kínálnak: a hatalmas lapos tetőkön energiatermelő berendezések helyezhetők el. (VG 19)

ATOMENERGIA, ATOMHULLADÉK

Új telep építését rendelte el a szaúdi király nukleáris és megújuló energia város (KANREC) néven. (MN 21) Az orosz TVEL idén kezdi meg második generációs, urán-gadolínium alapú kazetták szállítását Paksra. Az új kazettákkal a blokkok teljesítménye 108 százalékig növelhető, 12 százalékkal csökken a felhasználandó üzemanyag mennyisége, rövidül az újratöltés miatt kieső idő. (NG 16) Felsmann Balázs nem kellene elsietni az atomerőmű-építést. Elég akkor üzembe állítani az új blokkokat, amikor a meglévők meghosszabbított élettartama is lejár, azaz 2032-37 között. Akkorra javulhatnak a beruházási feltételek is. A technológia is letisztulna. (VG 19) A Paksi Atomerőmű k+f szerződések formájában komoly összeget fordít kutatásokra. Sokszor fizeti ki a nemzetközi k+f projektekben részt vevő hazai intézetek önrészét vagy a projekt tagdíját. 1995 óta több mint 350 kutatási-fejlesztési szerződést kötött a társaság, folyó áron körülbelül legalább ötmilliárd forint értékben. (MH 19)

MEGÚJULÓ ENERGIA

Az OTP Bank 16 millió euró hitelszerződést kötött a Renovalia Energy spanyol céggel a bábolnai szélerőmű-park finanszírozása céljából. (hvg.hu) - Kínában ideiglenesen 40 százalékkal csökkentik a szélturbinagyártást, mivel a piac már nem képes felvenni a késztermékeket. (NG 19) - Megkezdődhet a próbaüzem a kaposszekcsői biogázüzemben. Az állattenyésztés, a biogáz és a bioetanol szimbiózisából a korábbinál korszerűbb, energiatakarékosabb és fenntarthatóbb gazdálkodást remélnek. (Nv 16)

TERMÉSZETVÉDELEM, TÁJ- ÉS FÖLDVÉDELEM

Humberto Rios kubai tudósnak, a hagyományos mezőgazdasági technikákhoz való visszatérés egyik ismert szószólójának ítélték oda idén az amerikai Goldman környezetvédelmi díjak egyikét. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a vegyszerektől függő kubai mezőgazdaság nehéz helyzetbe került, ezért sok gazdálkodó - kényszerűségből - visszatért a hagyományos termelési módokhoz. Rios programját a politikai vezetés is támogatta. - Az európai térség lengyel díjazottjának, Malgorzata Gorskának, a lengyel madárvédelmi társaság aktivistájának tiltakozó kampányával sikerült megakadályoznia, hogy autópálya szelje át Európa kevés, mindmáig érintetlen vadonjának egyikét a Rospuda-völgyben. (greenfo.hu)

VÍZÜGYEK, SZENNYVÍZ

Folytatódott a Duna-stratégia előkészítése Bécsben. Ausztria egyebek mellett a közlekedési infrastruktúra javítására és környezetkímélőbbé tételére, a navigációs technikák fejlesztésére, a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó javaslatokat terjesztett elő (greenfo.hu) - Elkészült és véleményezhető a Duna hajózhatóságának javítására vonatkozó projekt Szob-déli országhatár közötti szakaszának Stratégiai Környezetvédelmi Vizsgálata. (NG 21) A VITUKI szerint a hajózási problémák felszámolásának költsége nem érné el a százmilliárd forintot. Mayer István igazgató szerint néhány százezer köbméternyi követ ki kell termelni, át kell helyezni, illetve közel egymillió köbméternyi sódert ki kell kotorni. (Nb 21)

A WWF Magyarország és a Corvinus Egyetem két közgazdásza bírálja a dunai hajózhatóság javításáról szóló elemzést. A Vituki dolgozata a környezeti kár várható mértékének meghatározására nem fordít kellő figyelmet. A WWF szerint alacsony merülésű hajóflottát, pontos navigációs és vízállas-előrejelző rendszerekkel, valamint modern infrastruktúrákkal ellátott kikötőhálózatot kéne kiépíteni. (MN 15) Deutsch Tamás szerint a Duna-stratégia kialakítása során Magyarországnak elsődleges feladata, hogy a Duna medre alatt található hatalmas édesvízkincset megóvja. A folyón csak olyan beavatkozások valósíthatók meg, amelyek nem veszélyeztetik az ivóvízbázisokat”. (MH 21)

Polgármesteri engedetlenségi mozgalmat kezdeményezett az ÁNTSZ által bevezetni tervezett szükségvízellátás ellen Belágyi Mihály, Tompa polgármestere. A polgármester hangsúlyozza: településükön a víz egészséges, tiszta, emberi fogyasztásra alkalmas. Forgó Henrik, Csanytelek polgármestere szerint arzénmentesítésre a célra az Európai Unió felajánlott egy óriási összeget, amit Magyarországon valakik bármi áron szeretnének elkölteni. Ezeket a berendezéseket csak a nyugat-európai országokból tudjuk behozni – a fejlettebb államok a vízminőség-javítás kikövetelésével valójában a saját cégeiket támogatják. Minden harminc liter vízből 29 litert teljesen fölöslegesen tisztítanánk meg iszonyatos költséggel, az energiafelhasználódás megduplázódna, ami környezetvédelmi szempontból is abszurd. (Nb 15) - Több tízezer hektár eshet ki végleg művelés alól idén a folyamatos, illetve a csapadékosabb idő miatt újratöltődő belvíz miatt. (NG 20)

VITATOTT BERUHÁZÁSOK, HULLADÉK

Felfüggesztette az építkezési engedélyek kibocsátását a nagybányai önkormányzat az egykori Aurul színesfém-feldolgozó térségében, hogy megakadályozza az észak-erdélyi város közelében ciántechnológiás aranykitermelésre készülő orosz Romaltyn Mining cég terveinek megvalósítását. Egy nagybányai parlamenti képviselő népszavazást kezdeményez a ciántechnológia betiltásáról. (MN 15) - Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter szerint az elmúlt időszakban Nagybányán "eltúlzott hangulatkeltés" volt tapasztalható a Romaltyn Mining Rt. tervezett színesfém-kitermelésével kapcsolatban. A szaktárca éberen őrködik a törvények betartása fölött. (hirszerzo.hu)

Nehézfém-szennyezést észleltek a román hatóságok az Aranyos folyón, a Maros szennyezésétől azonban nem kell tartani, mivel nem került határérték feletti szennyeződés a folyóba. (VG 21)

A cégek többsége a termeléscsökkenés, másrészt a takarékosság okán az elmúlt egy-másfél évben átlagosan 15-20 százalékkal mérsékelte hulladék kibocsátását. (NG 21)

Az összeállítás a Tüposz Bt Heti környezet- és természetvédelmi szemléje felhasználásával készült, amely a kromeri@t-online.hu címen megrendelhető.

Tolnai Dénes
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó