A kormány tiszta átadást ígér + Gondola megjegyzés
A kormány "az együttműködés és a jószándék jegyében" szeretne mielőbb, tisztázatlan törvényi keretek között, számonkérhetetlenül távozni.
2010. április 27. 12:42

A Bajnai-kormány az új Országgyűlés alakuló ülésére, május 14-ére elkészít és nyilvánosságra hoz minden, az átadásról-átvételről szóló dokumentumot - közölte Szollár Domokos ma délelőtt a Parlamentben. A kormányszóvivő azt mondta: technikai ügyekről szerettek volna egyeztetni az átadásról-átvételről Szijjártó Péterrel, a Fidesz elnöki stábjának vezetőjével, ezek között arról, hogy mikori állapotot türközzenek a dokumentumok, illetve hogy milyen információkra lenne még szüksége az új kormánynak. Hozzátette: az általuk készítendő leltár teljes lesz, szinte minden olyan adatot tartalmaz majd, amelyet a Fidesz törvénybe foglalna.

Szollár Domokos kiemelte: az "együttműködés és a jó szándék" jegyében egyeztettek volna a Fidesszel azért, hogy az új kormány a lehető leghamarabb át tudja venni az ország irányítását.

Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke kedd délelőttre kezdeményezett egyeztetést a Fidesszel az átadás-átvételről, a párt azonban jelezte, nem vesz részt a megbeszélésen.

* * *

Egyfelől kétségtelen előrelépés az "együttműködés és a jó szándék jegyében" való megnyilatkozás a Bajnai-kormánytól és szóvivőjétől is, másfelől azonban a kétharmados országgyűlési felhatalmazás nem valamiféle "jószándékú együttműködésre" szól.

Az MSZP 2002. évi kiormányra kerülése óta éppen a jó szándék és az együttműködés hiányzott a parlamenti pártok kapcsolatrendszeréből - ha visszatér a Ház falai közé, az jelzi majd: helyreállt a demokrácia Magyarországon.

A mostani váltás azonban különleges: egy szétlopott államot kell szanálnia a következő kormánynak. Ehhez éppenhogy nem az "együttműködés és a jószándék", hanem a minden fillérre kiterjedő alapos revizori figyelem a szükséges minimum.

Ha a Fidesz leállt volna "együttműködni", holmi "jószándék" jegyében - máris megtagadta volna, amire a választói fölhatalmazták.

Gondola, MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó