Itt az arab világ első meleg lapja
Április elsején jelent meg az arab világ első melegeknek szóló magazinja, a Mithly (jelentése: meleg, illetve mi, együtt). Az újságot egy marokkói meleg szervezet, a Kif Kif szerkesztette és adta ki.
2010. április 30. 15:29
Kapcsolódó oldalak
> Kitekintő

A lap azzal a céllal született, hogy „hangot adjon Észak-Afrika meleg, biszexuális és transzszexuális közösségének”, hiszen az iszlám nem ismeri el a homoszexualitást. Az újság megjelenését nem is nézte mindenki jó szemmel. A konzervatív Attajdid újságírója, Mustapha Kahlifi úgy nyilatkozott a Le Soir Belgique-nek, hogy „a homoszexualitás az emberi faj jövője ellen való”. 

Marokkóban, mint ahogy más arab országban is, a homoszexualitást büntetik, súlyos pénzbírság mellett akár több éves szabadságvesztéssel is. Éppen ezért a lap kitalálója, a Kif Kif, bár marokkói, mégis Madridban működik. A szervezet egyik aktivistája elmondta, hogy az újság célja nem speciális jogok kicsikarása, csupán azt szeretné elérni, hogy toleranciával, a társadalom egyenlő tagjaiként kezeljék őket.

Szerencsére liberálisabb körökben kedvező fogadtatásra talált a lap. Sheikh Mohamed el-Said, liberális rabati vezető a Bikya Masr egyiptomi lapnak úgy nyilatkozott, hogy habár nem hiszi, hogy a homoszexualitás Isten szemében helyes, ő személy szerint nem tud túl sokat a melegekről, de az embereknek nyitottnak kell lenniük a társadalmukban élőkkel szemben. Hozzátette, hogy a muszlim vezetők gyakran „megijednek” a „más” dolgoktól, de felül kellene vizsgálniuk a hitüket, mielőtt emberek egy egész csoportját elítélik.

A Mithly, amellett, hogy elérhető online, illegális keretek között, a „pult alatt” is terjed az észak-afrikai országban. Április közepéig mintegy 200 példányt adtak el.

Kitekintő
MTI Hírfelhasználó