Hogyan változik a GYES és GYED rendszere?
2010. május 1-jétől átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere, így a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre már az új szabályok vonatkoznak. A 2009-ben elfogadott és holnap hatályba lépő intézkedés része a Bajnai-kormány azon komplex programjának, amelynek célja a foglalkoztatás bővítése, a gyermeket vállaló nők újbóli munkába állásának elősegítése, valamint a családalapítás és a munkavállalás összehangolása. Ezt szolgálják azok az intézkedések is, amelyek soha nem látott mértékben, 15-16 ezer új férőhellyel bővítik a kiskorú gyermekek nappali ellátást 2012-ig, valamint a munkaerőpiaci ösztönzők is, mint például a közszférában kötelező jelleggel bevezetett részmunkaidős foglalkoztatás.
2010. április 30. 15:34

A 2010. május 1-től életbe lépő változások részeként a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) és a gyermekgondozási díj (GYED) megszerzéséhez szükséges 180 nap előzetes biztosítási idő 365 napra emelkedik, és a GYED legfeljebb olyan időtartamban vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig járhat. A gyermekgondozási segély (GYES) a gyermek második életévének betöltéséig jár, azonban figyelembe véve a méltányossági szempontokat az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyermekgondozási segély időtartama nem változik.

A rendszer átalakítására azért volt szükség, mert a női foglalkoztatási ráta Magyarországon európai összehasonlításban nagyon alacsony, amelyhez az időtartamukat tekintve bőkezűnek mondható gyermekgondozási támogatások is hozzájárulnak. Az átalakítás eredményeképpen egy olyan gyermekgondozási támogatási rendszer jön létre, amely a szülők munkába állását ösztönzi és a kisgyermekes anyáknak nem kell választaniuk a gyermeknevelés és a munka között. A kormány a gyermekgondozási támogatások átalakítása mellett több olyan – egymásra épülő – intézkedést kezdeményezett, amelyek együttesen ösztönzik, elősegítik a gyermeket vállaló nők munkaerőpiacra történő visszatérését. A Bajnai-kormány a gyermekgondozási rendszer átalakítását vállalta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) küldött szándéknyilatkozatában is 2009-ben.

A kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást, elsősorban európai uniós források felhasználásával és új ellátási formák kialakításával. Ehhez a törekvéshez kapcsolódóan már 2010. január 1-jétől 20 százalékkal emelkednek a csoportlétszámok. A bölcsődei férőhely-hiányt mérsékelheti egy új, a családi napközihez hasonló tartalmú, de egyszerűbb és rugalmasabb szabályozással 2010. január 1-jétől működtethető napközbeni ellátási forma, a családi gyermekfelügyelet.

Továbbra is elérhető a 2007-ben indult Start Plusz Program, amely a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű, GYES-ről, GYED-ről visszatérő kismamák munkába állását segíti a munkáltatónak nyújtott járulékkedvezménnyel. 2010 januárjától pedig a közszférában kötelező részmunkaidőben foglalkoztatni a GYES-ről, GYED-ről visszatérőket amennyiben ezt kérik a munkáltatótól, legfeljebb a gyermek hároméves koráig.

A gyermekgondozási rendszer új feltételeihez való alkalmazkodásra megfelelő felkészülési idő állt rendelkezésre: a törvény csak azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2010. április 30-át követően születtek.

gondola
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó