LIGA: a foglalkoztatottság növelése a feladat
A LIGA elnöke szerint a foglalkoztatás gyors növelése érdekében az új kormánynak a magyar erőforrásokra épülő gazdaságpolitikát kell folytatnia.
2010. május 1. 15:05

Gaskó István Budapesten, a szakszervezeti szövetség május elsejei rendezvényén úgy fogalmazott, hogy ez lehet a következő időszak legfontosabb politikai célkitűzése. A LIGA azt is várja az új kormánytól, hogy a társadalmi párbeszéd a jövőben ne formális legyen, hanem a munka világára tartozó kérdéseket érdemben tárgyalják meg a szociális partnerekkel - hangsúlyozta Gaskó.

Május elseje mindig a munkavállalók akciónapja volt, most ugyanakkor kevésbé van ok az ünneplésre, mivel az elmúlt négy év nagyon súlyos megpróbáltatást jelentett a munkavállalók számára, akik egy sor jogot és jövedelmet elvesztettek a köz- és a versenyszférában egyaránt - mondta.
 
A LIGA Szakszervezetek a választások előtt tizenhárom pontban foglalta össze elvárásait az új kormánnyal szemben. Ezek közül Gaskó István kiemelte: legfontosabbnak a válságból való kilábalást tartják, mivel a munkavállalók helyzetét nagyban megkeseríti, hogy az elmúlt 16 évben nem volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint most. Az elmúlt négy évben a közszférában a reálkeresetek a 2002-es szintre ugrottak vissza, a versenyszférában pedig rengeteg munkahely szűnt meg az utóbbi években - fűzte hozzá. A LIGA szerint új alapokra kell helyezni a közoktatást, az egészségügyet, a nyugdíjellátást.
 
A LIGA és tagszervezetei május elseje alkalmából az Országház előtti Kossuth Lajos téren "piramist" építettek a munkavállalók legfőbb kívánságaiból. Ezek között volt olvasható például a "BKV a közlekedésről szóljon!" a "Rendezzük a korkedvezményes nyugdíjakat", a "Megbecsülés mellé tisztes bért", az "Egyenlő munkáért egyenlő bért", illetve a "Leépítés helyett vasútépítést" és a "Sztrájkjogot a rendőröknek", valamint a "Méltó munkát itthon" felszólítás.
MTI nyomán
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ismét kiderült: a Momentum nemzetáruló!
  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke közleményben reagált az ellenzéki párt újabb nemzetárulására.
 • A migránskvóta fenyegetése fennmaradt
  Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
MTI Hírfelhasználó