LIGA: a foglalkoztatottság növelése a feladat
A LIGA elnöke szerint a foglalkoztatás gyors növelése érdekében az új kormánynak a magyar erőforrásokra épülő gazdaságpolitikát kell folytatnia.
2010. május 1. 15:05

Gaskó István Budapesten, a szakszervezeti szövetség május elsejei rendezvényén úgy fogalmazott, hogy ez lehet a következő időszak legfontosabb politikai célkitűzése. A LIGA azt is várja az új kormánytól, hogy a társadalmi párbeszéd a jövőben ne formális legyen, hanem a munka világára tartozó kérdéseket érdemben tárgyalják meg a szociális partnerekkel - hangsúlyozta Gaskó.

Május elseje mindig a munkavállalók akciónapja volt, most ugyanakkor kevésbé van ok az ünneplésre, mivel az elmúlt négy év nagyon súlyos megpróbáltatást jelentett a munkavállalók számára, akik egy sor jogot és jövedelmet elvesztettek a köz- és a versenyszférában egyaránt - mondta.
 
A LIGA Szakszervezetek a választások előtt tizenhárom pontban foglalta össze elvárásait az új kormánnyal szemben. Ezek közül Gaskó István kiemelte: legfontosabbnak a válságból való kilábalást tartják, mivel a munkavállalók helyzetét nagyban megkeseríti, hogy az elmúlt 16 évben nem volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint most. Az elmúlt négy évben a közszférában a reálkeresetek a 2002-es szintre ugrottak vissza, a versenyszférában pedig rengeteg munkahely szűnt meg az utóbbi években - fűzte hozzá. A LIGA szerint új alapokra kell helyezni a közoktatást, az egészségügyet, a nyugdíjellátást.
 
A LIGA és tagszervezetei május elseje alkalmából az Országház előtti Kossuth Lajos téren "piramist" építettek a munkavállalók legfőbb kívánságaiból. Ezek között volt olvasható például a "BKV a közlekedésről szóljon!" a "Rendezzük a korkedvezményes nyugdíjakat", a "Megbecsülés mellé tisztes bért", az "Egyenlő munkáért egyenlő bért", illetve a "Leépítés helyett vasútépítést" és a "Sztrájkjogot a rendőröknek", valamint a "Méltó munkát itthon" felszólítás.
MTI nyomán
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó