Az úszótársadalom örül Czene Attila kinevezésének
„Remélem, büszkék lehetünk rá” – Széchy Tamás legkedvesebb tanítványában bíznak az uszodákban. A zuhanyhíradó ezúttal is megelőzte a hírügynökségeket.
2010. május 2. 14:35

Az uszoda egységes és büszke. Czene Attila az úszók gyermeke, és egy sportállamtitkári kinevezéssel a sportág sikereit, magát a közeget ismerik el. Czene volt Széchy Tamás legkedvesebb tanítványa, csak remélni lehet, hogy az olimpiai bajnok tovább viszi a Széchytől örökölt szemléletet - ezt már Gyurta edzője mondja. Czenét egyelőre kedvelik.

Kiss László szövetségi kapitány, Egerszegi Krisztina egykori edzője bizakodó. Czene Attila az úszócsalád tagja, mindenkit ismer. Ha igaz, amit egyelőre senki nem cáfolt, és az új sportállamtitkárt Czene Attilának hívják, abból a sportág profitálhat. Kiss László szerint Czene fiatalsága, lendülete, esetleges új, modern szemlélete sokat lendíthet a sporton. Az úszók nem panaszkodnak, ugyan a létesítmény-helyzet olyan amilyen, de az elitnek évi két-három külföldi edzőtábort mindig kijár az elnök, Gyárfás Tamás.

Azzal a kérdéssel, hogy jelenthet-e súrlódást a jövőben, hogy Czene 2006-ban Schmitt Pált támogatta Gyárfással szemben a MOB-elnökválasztáson, Kiss László egyáltalán nem foglalkozik. 2006 óta és előtt is, együtt dolgozott Gyárfás, Kiss és Czene a MUSZ (Magyar Úszószövetség) elnökségében és a munkakapcsolattal egyik félnek sincsenek problémái.

Általános, Czene személyiségétől független vélemény, hogy a magyar úszósport eddig teljesítményét ismernék el, amennyiben Atlanta vegyesúszó-bajnoka lenne az államtitkár. Igen, így, feltételes módban beszél a főtitkár, Ruza József is. Ő kabalából inkább nem mond semmi konkrétumot, azaz annyit mégis, hogy „remélem, büszkék lehetünk rá”.

A 2009-es év második legjobb magyar edzőjének megválasztott Széles Sándor szerint Czene Attila lehetséges kinevezéséről „egy másodperccel hamarabb” értesült az uszoda. „Az uszodában mondjuk egy másodperccel előbb lehetett hallani a hírt. Én Kropkó Péter öttusázótól és Gyurta Dániel édesapjától hallottam előtte, de nem olyan régen.”

Czene a Széchy-iskola neveltje, ismeri az "úszópápa" egykori segédedzőit, jó a kapcsolatuk. Gyurta Dániel mestere is Széchy mellett tanulta a szakmát. "A Széchy Tamás mellett eltöltött huszonöt év alapján mondhatom, hogy az összes eredményes tanítványa közül Széchynek Czene volt a kedvence. Remélem, továbbviszi azt a szellemiséget, amit Tamás bácsitól kapott és beletanul a szakmába - nyiltakozta Széles.

Egy volt olimpiai bajnokot és egy jelenleg is aktív úszónőt is megkerestünk. Az egyik egy helyre járt egyetemre Czene Attilával, a másik egy uszodában edzett vele. Egyelőre egyikük sem akar bővebben nyilatkozni az úszóbajnok kinevezéséről, csak annyit tudtunk meg, hogy mindketten kedvelik Czenét. A többit majd akkor, ha kinevezik. Ennyiben maradtunk.

*      *      *

Czene Attila szegedi származású, 22 évesen Atlantában lett a vegyesúszás olimpiai bajnoka 20. Négy évvel korábban, Barcelonában bronzérmet szerzett ugyanebben a számban. Európa-bajnkságokon három ezüstérmet gyűjtött. Nevelőedzője Banka Péter, edzője Széchy Tamás volt.

Gondola, Stop.hu nyomán
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó