Bajnai-interjú a Népszavában
„Amit az elmúlt egy évben tett a kormány, vállalom, vállaljuk. A gazdaságban, a költségvetésben pedig nincsenek csontvázak, csak jól ismert, kezelésre szoruló kockázatok” – mondta egyebek közt Bajnai Gordon a távozó kormány elvégezte munkáról.
2010. május 6. 10:18
Kapcsolódó anyagok
> A teljes Bajnai interjú

A Népszava interjúja megóvja a nehéz kérdések megválaszolásától a lelépő miniszterelnököt. A másfél oldalas interjúban egyetlen szó sincsen a korrupciós ügyekről, például a Honvédelmi Minisztériumban Bajnai elnöksége alatt is folyt törvénytelen gyakorlatról.

Az interjúban szó nem esik a Wallis számára kedvező kormányzati döntések hosszú soráról. Ismert, Bajnai volt a Wallis csoport vezére, mielőtt miniszternek állt Gyurcsány Ferenc kormányában. Most azonban el volt felejtve a Wallishoz bezsuppolt állami cégek ingatlanbérleteinek kérdése, nem beszélték meg a tévészékház méltán izgalmasnak tartható ügyét, és a Hajdú-Bét sem érdemelt betűt.

Bajnai ellenben erősen védte a jegybank függetlenségét:

„A jegybank függetlensége nem véletlenül alapelv ma minden modern demokráciában. Egy modern piacgazdaság működőképességének ez az egyik kritériuma. Szerintem ezt nem szerencsés megkérdőjelezni. Ha megteszik, annak jelentős, a forint árfolyamában és másban is tükröződő negatív visszhangja lehet.”

Hogy miként egyeztethető össze a jegybanki függetlenség Simor András elnök félnaponta megismételt hűbéresi nyilatkozataival, amelyeket a Fidesz javára szokott letenni a média nyilvánossága előtt, azt sajnos nem elemzi a kormányfő.

Gondola
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó