Lázár egyenként beszél minden frakciótaggal
Egyenként beszéli meg a „játékszabályokat” Lázár János a Fidesz-frakció 227 tagjával a következő napokban, tudósít az MTI.
2010. május 6. 13:10

Egyenként beszéli meg a „játékszabályokat” Lázár János a Fidesz-frakció 227 tagjával a következő napokban. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szerdán megválasztott, új vezetője az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy új és szigorúbb, belső etikai szabályokat alkotnak. Megbeszélik például azt – amit mindenkinek tudnia kell, aki a Fidesz képviselőcsoportjában ül -, hogy 2014-ben 200 fős lesz a parlament, az idén ősztől pedig – a szándékaik szerint – kisebb helyhatóságok működnek majd. Nyilatkozatot nem kell aláírniuk a képviselőknek, mert – mint fogalmazott - nagyon jók a tapasztalatai.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kötelező szavazás a Fideszben, Lázár János azt válaszolta: a párt képviselőit nem kell kötelezni arra, hogy az esküjükhöz híven ellássák az Országgyűlésben a választópolgárok képviseletét, "nem kell fegyelmezni". Ha mégis sor kerülne erre - fűzte hozzá -, akkor vissza lehet térni az 1998-2002 közötti metódushoz, amikor a parlamenti távolmaradást szankcionálta a frakció. " Ezzel összefüggésben bejelentette: új etikai bizottságot és szigorú szabályzatot hoznak létre. Nem védünk meg, nem mentünk meg senkit, nem biztosítunk elvtelenül hátteret ahhoz, hogy saját maga vagy mások magánérdekét képviselje az Országgyűlésben - húzta alá.

Az első törvényjavaslat-csomag tartalmát illetően megemlítette az alkotmány módosítását, a kisebb parlamentet és az önkormányzati képviselők számának csökkentését. Külön kiemelte azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben kimondanák, hogy a magyar állam elismeri a felelősségét a 2006. augusztus 20-i fővárosi tűzijáték alatt történtek, illetve a 2006. szeptemberi és október 23-i események ügyében. Az állam felelősségvállalása mellett a kormányt pedig arra köteleznék, hogy kártalanítsa az érintetteket, vagyis a folyamatban lévő ügyekben a megalapozott kárigényeket teljesítse.

Az első képviselői indítványokról május 13-án tárgyal majd a Fidesz-frakció, majd az első ülésnapokon be is terjesztik ezeket, és szoros határidővel döntést hoznak róluk.

Gondola, MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó