A nagy gyerek többet rosszalkodik?
Ikreken végzett kísérletek alapján a szakemberek kijelentették: a nagy súllyal született újszülötteknél 3-4 évesen nagyobb eséllyel jelentkeznek viselkedési problémák. A tudósok egyelőre nem értik, pontosan milyen módon befolyásolhatja a súly a kicsik viselkedését, így a jövőben további kísérletekre lesz szükség ennek tisztázásához.
2010. május 9. 10:08

2004 és 2005 között született ikerbabákon végezték el a tudósok azokat a kísérleteket, melyek során kiderült: az a kicsi, amelyik többet nyomott a születéskor, 3-4 éves korában több fejfájást okozott szüleinek azzal, hogy rosszul viselkedett, és nehéz volt fegyelmezni - olvasható az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine-ben.

Tanulmányaink során 112 izraeli ikerpárt vizsgáltunk - az egyik fő kritérium az volt, hogy az egyik kicsi legalább 20 százalékkal többet nyomjon a másiknál - mondta Dr. David Mankuta. Megfigyeltük, hogy a nehezebb gyerekek esetében 41 százalékkal gyakrabban volt megfigyelhető valamilyen viselkedési probléma néhány év elteltével.

Egyelőre nem értjük, mi a kapcsolat a súly és a viselkedés között, ezért további kutatásokat tervezünk a témában - tette hozzá Mankuta.

OrientPress Hírügynökség
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó