Durva jogsértések a pszichiátriai otthonban
Minisztériumi pályázat segítette a szentgotthárdi pszichiátrián a speciális részleg kialakítását, amelyről most kiderült: működtetésével súlyosan sértették az ott ápolt betegek jogait. Szabó Máté ombudsman egy előre be nem jelentett látogatása tárta fel a visszásságokat.
2010. május 10. 16:33

Az emberi méltósághoz, az önrendelkezéshez, a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a tulajdonhoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a szentgotthárdi pszichiátrián létrehozott speciális részleg működése - állapította meg Szabó Máté ombudsman. Egy speciális ellátást igénylő gyermekeket gondozó szigetvári intézményben pedig a kiemelt védelem és gondoskodás jogának sérelmét mutatta ki.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonának vezetőjét, hogy a fenntartóval - Fővárosi Önkormányzattal - együttműködve módosítsa az intézmény speciális részlegének működési rendjét. Erre azután került sor, hogy a fogyatékossággal élők jogait vizsgáló "Méltóképpen másképp" projekt keretében az ombudsman munkatársai a helyszínen győződtek meg az otthon viszonyairól.

Az intézményben úgynevezett speciális részleg működik, amelyet azért hoztak létre, hogy a többi gondozottól elkülönítsék az otthonban élő, ugyanakkor az intézmény profiljába nem illő, illetve deviáns, időnként agresszív módon viselkedő bentlakókat.

Népszabadság nyomán
MTI Hírfelhasználó