Vizsgálat a Mol ellen a túl magas benzinárak miatt
Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. (Mol) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.
2010. május 12. 15:06

A GVH május 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Mollal szemben. A hatóság szerdai közleménye szerint észlelései és a rendelkezésre álló piaci információk alapján felmerült a gyanú, hogy a Mol 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasnak minősülnek, amelynek érezhető hatása lehet az üzemanyagok kiskereskedelmi árára is. A Mol közölte, együttműködik a hatósággal, de folyamatban lévő ügyet nem kommentál.

Zenisek Andrea, a GVH kommunikációs osztályvezetője elmondta, a hatóság arra kíváncsi, a magas árak csak a külső körülményeknek tudhatók-e be, vagy ezeken túl a Mol esetleges indokolatlan árazási gyakorlata is hozzájárult az üzemanyag drágulásához.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás célja a tények tisztázása, illetve a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítása, amely magában foglalja az erőfölény és a visszaélésszerűség vizsgálatát is.

A GVH a Mollal szemben korábban már két erőfölényes, egy versenykorlátozó megállapodásra vonatkozó, valamint egy fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartással kapcsolatos eljárást folytatott le. Ezeket a versenyhivatal jogsértés megállapítása nélkül zárta le. A GVH a Mol árazási magatartását eddig két alkalommal vizsgálta. A Mol nagykereskedelmi árazását vizsgáló versenyfelügyeleti eljárást 2001 januárjában lezáró határozatban a GVH nem állapított meg túlzó árazást, mint gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, habár a Mol nagykereskedelmi piacon fennálló erőfölényes helyzete a versenyhivatal szerint fennállt.

A GVH később, 2004. október 12-én született határozatában ismételten megállapította a Mol gazdasági erőfölényét az üzemanyag Magyarország területére kiterjedő nagykereskedelmi piacán, de a 2000-ig bezárólag alkalmazott árakat nem minősítette túlzónak.

Szakértői számítások szerint a vizsgált időszak egészét tekintve a motorbenzin esetében mintegy 8 százalékkal, a gázolaj esetében pedig csaknem 12 százalékkal voltak magasabbak a tényleges nagykereskedelmi árak a költségalapon számított nagykereskedelmi áraknál. Ezek alapján a GVH nem látta megállapíthatónak a túlzottan magas üzemanyagárakat.

Történelmi csúcson a benzinár

Legutóbb szerdán emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a piacon lényegében egyeduralkodó Mol. Az emeléssel a benzin átlagára 343 forintra, a gázolajé pedig 324 forintra nőtt, ami történelmi csúcsot jelent.

A Mol előtte egy héttel bruttó 4 forinttal drágította a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Korábban két hétig nem volt árváltozás. A cég csak idén 30 forinttal emelt.

A holtankoljak.hu internetes szaklap összeállítása szerint a környező országok közül csak Szlovákiában magasabb a benzinár a magyarországinál néhány forinttal. Az áremelkedés hatott a fogyasztásra is, 2010 első negyedévében 15 százalékkal kevesebb benzint tankoltak a magyar autósok, mint előtte.

Magyar Rádió nyomán
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó