A kettős állampolgárság nem jelent azonnal választójogot
Magyarország szeretne állampolgárságot adni a határon túli magyaroknak, de egyelőre nincs napirenden, hogy ezzel együtt választójogot is kapjanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Harrach Péter.
2010. május 19. 09:28

A KDNP parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában egyebek mellett az új kormány kettős állampolgárságról szóló törvényének kérdéseiről is szólt.

Azt meg lehet követelni, hogy magyarul beszéljen egy magyar állampolgár, hiszen a magyar identitásának a nyelvismeretben is meg kell jelennie - hangoztatta Harrach Péter. Hozzátette: az idegen nyelvkörnyezet miatt azonban nem elsődleges igény a tökéletes beszéd, a minimális tudás viszont elvárható.

A kereszténydemokrata politikus úgy vélekedett: a törvénymódosítás nem a választójog módosításról szól. Tehát egyelőre csak állampolgárságot adnának a határon túl élőknek. Hogy később a választójogi törvény módosításával milyen lehetőségeket kaphatnak, az egy következő lépés. Most nem erről van szó, de ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen későbbi szándéka a kormánynak - jegyezte meg Harrach Péter.

InfoRádió
MTI Hírfelhasználó