Kis János azért is félreérti
A liberális főguru elvi kritikát akar megfogalmazni a 168 órában, de gondolatainak éle régen kicsorbult.
2010. június 10. 10:14

Mi, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, és mi, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni… – nos ezt érti Kis János úgy, hogy „Az egyik szilárdan hisz, a másik igyekszik megérteni.”

Kis János egészen odáig megy, hogy az „1989-es alkotmányról” beszél, holott az e tekintetben éppen hogy nem „1989-es”, hanem 1949-es, azaz valóben nem utal Istenre. Ám ezt Kis a maga szájízének megfelelően extrapolálja:

„Istent nem volt szokás törvényekben emlegetni.”

Végre kimondatik a lényeg. Pedig: dehogynem!

Magyarország éppen azért jutott abba a társadalmi élet minden szintjét megrohasztó morális csődbe, mert Istent 1949 óta nem volt szokás emlegetni – a törvényekben sem. (Trianonhoz pedig az 1867 utáni elit végtelenül erkölcstelen politikája vezetett - ők emlegették Istent, csak éppen fütyültek a parancsaira.)

Ha Kis János meg akarná érteni, mi folyik (jó esetben) ma Magyarországon, akkor nem beszélne a 168 Órának „A semmilyen forradalomról”, hanem éppen ellenkezőleg, becsületesen színt vallana.

Vagy ki kellene mondania, hogy a lényeget illetően egyetért az 1949 óta zajló leépüléssel, nincsen lényegbevágó kritikája vele szemben, vagy ki kellene mondania, hogy valóban gyökeres átalakulás kezdődik most az országban (legfeljebgb neki nem tetsző irányú). Ez utóbbit viszont azért kerüli el, mert ő és egész liberális szekértábora abban a hitben (pontosabban tévhitben) él, hogy igenis ők tudják, merre van az előre.

Márpedig nem ők tudják (jól). Ők is mutatnak egy irányt, de az az irány a magyarság temetőjébe vezet. És most fájhat a Kis Jánosoknak a totális szellemi térvesztés, de legalább magukhoz őszintének kellene lenniük.

Hogy mi ez az őszinteség? Azt kellene beismerniük a hazai liberálisoknak, hogy eszméik értéke nulla, miután koalícióztak a „Lehet, hogy nem etikus, de törvényes” Horn-kormánnyal, aztán pedig Balatonőszöddel.

Bizony, Kis Jánosnak is el kellene gondolkoznia azon, vajon nem mégis Isten-e a történelem ura, fogyaszthatóbb megfogalmazásban pedig nem az erkölcsös népeké-e a mindenkori jövő.

Nyiri János
MTI Hírfelhasználó