Rossz idő: már a méhcsaládok is éheznek
A rossz idő miatt már nemcsak a méztermés került veszélybe, hanem maguk a méhek is – hangzott el a Hajnal – Tájban. A vajdasági méhészek is hasonló gondokkal küzdenek, mint magyarországi társaik, a méznek csak a tavalyi mennyiség egyharmada várható. Az akácvirágzást kettétörte az ítéletidő.
2010. június 22. 12:19

Zsúfolt kaptárok, kevés táplálék, siralmas hordás. Eddig csak pergetni nem volt mit, de lassan már a méhcsaládok is éheznek a rossz idő miatt a Vajdaságban. A temerini méhészek - hiába vannak délebbre - hasonló gondokkal küszködnek, mint magyarországi társaik.

Esős, szeles időben a méhek nem repülnek, ráadásul a nyári ősz épp az akácvirágzást vágta ketté, ami – kaptáronként több tízezer forint veszteséget jelent a gazdáknak. Egyharmada lett a méznek, mint amennyi tavaly volt, mondja egy gazda. Ettől függetlenül még mindig megelégedett, mert sokaknak ennyi sem jutott, sőt volt ahol az egész akácost elverte az ítéletidő.

Az idei akácméz bukásának is a sok eső és a viharos időjárás az oka. Igaz a méhészek az első félidőt megnyerték, a másodikat azonban elveszítették. Az akácvirágzás közepén jött ugyanis a csapadék, ami derékbe törte az addig jól menő ágazatot. A méhészek szerint az eső a nektárt kimosta a növényekből, de elismerték, hogy lehetett volna ennél még rosszabb is.

Magyar Rádió
Címkék:
MTI Hírfelhasználó