Felháborodás a felsőzsolcai házak bontása miatt
Félmillió forintos büntetést kaphat az a tulajdonos, aki nem kezdi meg haladéktalanul összedőlt háza bontását.
2010. június 28. 10:55

Az MTI birtokába került dokumentum szerint "ismételten kiszabható" 500 ezer forintig terjedő eljárási bírsággal sújtható az, aki haladéktalanul nem kezdi meg a bontást a már összedőlt, vagy életveszélyessé vált ingatlanánál.

Kaotikus állapotok uralkodnak a városban, ahol nemhogy segítenének a bajbajutott embereken, hanem még taszítanak is rajtuk egyet – mondta egy neve elhallgatását kérő felsőzsolcai lakos az MTI-nek. A levélben olvasható kitétel szerint, ha valaki nem ért egyet a határozattal, fellebbezhet harmincezer forint ellenében - bár annak nincs halasztó hatálya -, vagyis akinek egy váltás ruhája sem maradt, még fizethet az önkormányzatnak - tette hozzá a helyi lakos. Mint fogalmazott: a településen az emberek semmiről sem tudnak. Az egyetlen dolog, ami működik, hogy a lakók összefognak, és együtt segítenek egymáson, így oldják meg az élelmezést, az ivóvízellátást.

A számos gond mellett kiemelte, hogy a bankok és a szolgáltatók folyamatosan küldik a számlákat. Van olyan család, akinek összedőlt a háza, volt biztosítása, de még hitel volt az ingatlanon, így a biztosítási összeget a pénzintézet kapja. Nem tudják, mi lesz velük, hiszen a törlesztő részletet kérik tőlük, miközben az otthonukat elvitte az ár. A szolgáltatók - telefon, interneten - küldik a fizetési felszólításokat, a hűségnyilatkozatra hivatkoznak, holott ház sincs, nem telefon - kesergett a károsult.

A lakók azt fontolgatják, feljelentik az illetékes hatóságnál az önkormányzatot - ugyanolyan alapon, mint ahogy az önkormányzat is kötelezi őket -, hogy az a fertőzött és szennyezett homokkal telített több tonnányi zsákot haladéktalanul távolítsa el - fűzte hozzá.

Sáhó Zoltánné jegyző a kiadott határozat kapcsán azt mondta: a statikusok - akiket az önkormányzat bízott meg, hogy a lakók számára térítésmentesen végezzék el a kárfelmérést -, megjelölték azokat a házakat, amelyek életveszélyessé váltak, vagy már összedőltek. Ahol pedig életveszély áll fenn, ott életveszélyessé kell nyilvánítani az ingatlant, tehát a hivatal törvényi kötelezettségének tett eleget. Ennek érdekében határozatot kell hozni, erre a tulajdonosoknak egyébként bontási engedélyt kellene kérniük, és illetéket is kellene fizetniük, és hogy mindezt ne kelljen tenniük, ez alól mentesülnek, a hivatal így könnyít az állampolgár problémáján - magyarázta.

MTI
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó