Minimálisra csökkent a kampánycsend
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a választási eljárásról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az Országgyűlés múlt hét hétfőn 257 igen és 99 nem szavazattal fogadta el a választási eljárásról szóló törvény módosítását fideszes képviselők kezdeményezésére. A törvény szerint már az ősszel esedékes önkormányzati választáson is rövidebb lehet a kampány, kampánycsend pedig csak a szavazás napján lesz 0 órától 19 óráig. A változtatások alapján a választást ezentúl legkésőbb nem 72, hanem 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni, így 12 nappal rövidülhetnek a választási kampányok.
2010. június 28. 16:26

A kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. Változik a kampánycsend időtartama is: csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig lesz tilos választási kampányt folytatni. Az eddiginél kevesebb nap áll majd rendelkezésre az ajánlószelvények gyűjtésére is.

Az államfő aláírta azt a fideszes Horváth Zsolt által jegyzett törvényt is, mely szerint minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - előtt megújul az Országos Választási Bizottság (OVB). Már az őszi önkormányzati választások előtt új tagokat választanak a jelenlegi testületbe, amelynek tagjait az áprilisi országgyűlési választások előtt választották meg négyéves mandátummal.

Sólyom László hétfőn aláírta - a korábban általa visszaküldött - a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt is. A törvény szerint a kormánytisztviselők munkaviszonyát az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti.

A jogszabályt, annak június 8-i elfogadását követően az államfő nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A Ház zárószavazás előtt egy módosítócsomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; nem változtatott viszont a parlament azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket indoklás nélkül menthetik majd fel. A köztársasági elnök álláspontja szerint az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával. A KEH közlése szerint a köztársasági elnök aláírta a közoktatásról szóló törvényt, a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosítását, valamint a helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosítását is.

MTI
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó