Nem lesz több bírói hiba?
Gigantikus bírói hibák történtek a labdarúgó világbajnokság vasárnapi játéknapján: az angolok egy szabályos gólt rúgtak, de nem adták meg, a mexikóiak pedig egy szabálytalant kaptak, de megadták. A FIFA továbbra is hajthatatlan a videóbíró bevezetésével kapcsolatban, ugyanakkor létezik egy olyan találmány, amely más rendszer alapján, de megakadályozná a hasonló eseteket.
2010. június 29. 08:56

Az úgynevezett „játékvezetői működést segítő rendszer” magyar szabadalom, és óriási előnye, hogy használatához nem kell megállítani a játékot. Maruzsi László, a rendszer szabadalmaztatója elmondta: pár hónap alatt végére érnek a hét éve tartó fejlesztésnek.

Létezik egy olyan játékvezetést segítő rendszer, mely elvben minden mérkőzésen használható mankó lenne a játékvezetőknek, és elkerülhetőek lennének az olyan szituációk, amikor emberi tévedés miatt ér hátrány egy csapatot. A rendszernek három fő alkotója van: 12-14 kamera, egy a bejövő képeket kezelő program, végül a partjelzőknél lévő zászló.

A módszer egyszerű – magyarázta a Maruzsi Team vezetője -, a program elektronikus jelet küld minden olyan meccsszituációban a „zászlókra”, melyek kérdésesek lehetnek. Ha a labda átlépi a gólvonalat, a zászló nyele rezegni kezd, egyúttal csipog és zölden világít. Ha az alapvonalon halad át a labda, pirosan ég, ha az oldalvonalon, pirosan villog a partjelzők eszköze, így azonnal jelezhetik a bírónak a helyes döntést.
Legérdekesebb helyzet a lesszituációkban adódhat, ilyenkor ugyanis a zászlón található gombbal kérhet digitális segítséget a partjelző: amennyiben megnyomja, leshelyzetben sárgán villog és csipog.

Maruzsi Lászlótól megtudtuk, hogy a rendszert már bemutatták a FIFA képviselőinek is: Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnökével két órás megbeszélésen vettek részt, ahol rengeteg kérdést tettek fel nekik a találmánnyal kapcsolatban. A találkozó végén a spanyol vezető leszögezte, hogy három elvárásuk van egy lehetséges bevezetendő rendszerrel kapcsolatban: ne legyen szükség külön kommunikációra, ne kelljen leállítani a játékot, végül, hogy 100 százalékosan pontos legyen.

Az első két feltételt teljesítettük, már csak a kamerák végső fejlesztési fázisa van hátra - szögezte le Maruzsi, majd kifejtette: azt kell megoldaniuk, hogy a kamerák minél kisebb kontrasztaránnyal „találkozzanak” a pályákon, vagyis ne „égjen ki” a kép akkor, amikor a napsütötte részről átér a labda az árnyékba. Ehhez – szavai szerint – egy-két hónapra van még szükségük, utána kész, használható lesz a rendszer.

Kérdésre, hogy mennyi esélyt lát jelen pillanatban arra, hogy ezt a magyar rendszert fogja majd használni a FIFA, Maruzsi elmondta, teljesen elképzelhetőnek tartja, a rendszer ugyanis jó, amit az is mutat, hogy nem egy komoly ajánlatot kapott már a találmány megvásárlására. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem adná el, hiszen szeretné, ha magyar termékként vonulna be a sporttörténelembe.

OrientPress Hírügynökség
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarország nem fog változtatni álláspontján
  Gulyás Gergely szerint továbbra is a migráció ügye miatt folyik kampány Magyarország ellen, amely minden vitás esetben nyitott volt a megállapodásra az Európai Bizottsággal, kizárólag a migráció kérdésében nem hajlandó a megegyezésre, ez pedig egy „politikai hecckampányhoz” vezet az országgal szemben.
 • Hátország a világháború végén
  Már 1914 karácsonyán világítás és fűtés nélkül közlekedtek a vonatok. Közhely, de jól jellemzi a helyzetet, hogy az anyagháború elhatalmasodásával leszerelték a harangokat és rézkilincseket, hogy katonai célra beolvasszák. 1917-re beköszöntött a nyersanyaghiány: nem volt elég szén, vasérc és kőolaj, ami visszavetette a hadiipari termelést, miközben éppen ebben az évben lépett be a háborúba az Egyesült Államok.
 • Kereszténydemokrata Estek I.
  Nemzeti büszkeség és világnézet a nevelésben
MTI Hírfelhasználó