Üdvözlet Felsőzsolca Hősének
A várost egy kavicsbánya tulajdonos merész gát-átvágása mentette meg a még nagyobb pusztítástól, a kommandósok rögvest letartóztatták.
2010. július 4. 11:40

Életem első hat évében - 1952-es kitelepítésünkig - alsózsolcai voltam. E meghatározó és más későbbi alsó-felsőzsolcai élményeim eltéphetetlenűl kötnek ide. Ennyi talán elegendő is, miért figyeltem szívdobogva, a kies balatonmelléki Kőröshegyről, a június 5-6-i felsőzsolcai árvíz híreit.

Az első adandó alkalommal siettem Miskolcra édesanyámhoz, hogy rövid látogatásom után átadhassam a szomszéd kisváros református gyülekezetének szerény adományomat, tolmácsoljam testvéri együttérzésemet. A templomban Alsó-és Felsőzsolca lelkipásztora, szeretve tisztelt barátom fogadott. Elmondta, hogy három hete még fél méter magasan állt itt a víz, az épületben a padló elúszott, a falak a Vöröskereszt páramentesítő berendezéseinek köszönhetően száradnak.

A lelkészi irodában gyűjtik-osztják az élelmiszereket, a templom padjain sorolnak az adományok, takarók, párnák, ruhás csomagok stb. Ottjártamkor találkoztam:

- a mindenét elvesztő idős asszonytestvérrel,

- a mezőkövesdi reformátusok teherautónyi élelmiszert, szükséges tárgyi javakat és pénzadományt hozó ötfős csapatával,

- az erdélyi Gidófalva református gyülekezete és önkormányzata pénzadományát személyesen átadó követével,

A városban a romok és átázott házak mellett járva hallottam:

- a polgármestert az árvíz első napján, tehetetlensége miatt majdnem meglincselték, ő házát kulcsra zárva elbujdokolt,

- a miskolci szocialista polgármester házát tíz „önkéntes” rendőr védte homokzsákkal,

- a várost egy kavicsbánya tulajdonos merész gát-átvágása mentette meg a még nagyobb pusztítástól, a kommandósok rögvest letartóztatták, egy vállalkozó kollégája hozta ki másnap a fogdából.

Autóbusszal Miskolcra visszaindulva, bal oldalról, mérnökként még egyszer felmértem, az odaérkezésemkor a másik oldalon szemrevételezett, lelketlenül tervezett-engedélyezett, Sajó ártéri autópálya töltést és az ártérre települt multik földműveit, a felsözsolcai árvíz okozóit.

Kérdések sorolódtak bennem:

- Hol voltak és mit tettek a miskolci székhelyű vízügyi régióközpont emberei?

- Képviselőjük részt vett-e június 12-én Szegő József igazgató-főmérnök temetésén, akit a miskolci-felsőzsolcai sajóártéri beépítés miatti tiltakozásért távolítottak el a vízügytől?

- Hol voltak a Miskolci Egyetem geodéziai és geotechnológiai tanárai?

Elmélkedesemből két árvízkárosult asszony beszédfoszlánya zökkentett ki.

„Csumi Felsőzsolca hőse” - mondták.

A búzatéri végállomáson megkérdeztem az asszonyokat, tudnak-e még valamit Nagy Zoliról? Hát az meg kicsoda kérdeztek vissza? - Hát a gátvágó Csumi - feleltem.

Csók Csumi.

Üdv:

Zvolenszky /Munk/ István
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó