ÁVH, ÁVH! - a Magyar Nemzeti Gárda avatója is botrányos volt
Fokozott rendőri készültség mellett zajlott a Jobbikhoz kötődő új szervezet, a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom avató ünnepsége Budapest belvárosában.
2010. július 5. 08:54

Erős rendőri jelenlét és katonás köszöntés - mindkettő jellemezte a Magyar Nemzeti Gárda alakuló gyűlését Budapest belvárosában. Körülbelül ezer ember gyűlt össze az avatáson. Mindenki megfogadta a szervezők utasítását: senki nem viselte a feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját. Helyette mintha új egyenruha született volna, terepszínű gyakorló nadrág és fekete póló. Ezt viselte a megjelentek többsége, aki elismételte az új mozgalom alakulását jelző fogadalmat.

A rendezvényt, amelyet a tavaly bírósági ítélettel megszüntetett Magyar Gárda feloszlatott tüntetésének évfordulóján tartottak, kisebb dulakodás tarkította. Még a beszédek megkezdése előtt két egység rohamrendőr jelent meg. Az egyenruhások többeket kiemeltek a tömegből, amelyre a demonstrálók ÁVH! ÁVH! jelszavakkal válaszoltak.

Az alakuló gyűléssel összefüggésben a rendőrség egész nap szigorított ellenőrzéseket tartott nemcsak Budapesten, de az ország számos pontján, főként a Budapestre vezető útvonalak mentén. Az igazoltatások eredménye mintegy húsz előállítás volt, már a rendezvény előtt.

A rendőri fellépést bírálta a Jobbik szóvivője. Duró Dóra közleményében draskovicsi időket idézőnek nevezte, hogy a szerinte békés megemlékezésről több mint 70 embert állítottak elő.

Magyar Rádió
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó