Százmilliárdokat kaszálnak a multik adózatlanul
Százmilliárdokat visznek ki adózatlanul Magyarországról az idehaza működő multik. Szakértők szerint büntetőadókkal vethetnénk gátat a nemzetközi vállalatok trükközésének, sőt, akár adóhivatali revizorokat is küldhetnénk a külföldi bankok és más cégek központjaiba.
2010. július 5. 13:17

Különféle elszámolási módszerekkel akár százmilliárdokat is kivihetnek adózatlanul az országból az idehaza működő multik. A jelenségre a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete hívta fel a figyelmet, rögzítve, hogy a nemzetközi nagyvállalatok a hazánkban megtermelt jövedelmük jelentős részét év közben úgy utalják át külföldi anyacégüknek, hogy itthon egyetlen fillér adót sem fizetnek az összegek után. Herich György egyesületi elnök lapunknak példaként a bankokat említette. A hazai pénzintézetek többsége valamelyik külföldi lánc leányvállalataként működik Magyarországon. „A bankok főként kamatot vagy más szolgáltatást elszámolva tudják elkerülni a hazai adófizetést” – fogalmazott a szakmai szervezet vezetője. Herich György nem zárja ki: egy magyar adóhivatali ellenőrzés során kiderülhetne, hogy a hazánkban működő külföldi tulajdonú bankcsoportok az eddig kimutatottnál jóval nagyobb nyereségre tesznek szert.

Kérdésünkre Róna Péter közgazdász úgy fogalmazott: egyetért az okleveles adószakértők álláspontjával. A szakember ezután felvázolta a bankrendszer működését, s különösen az oly nagy társadalmi feszültséget okozó devizahitelezés folyamatát. Ahhoz, hogy az itthon működő bank kölcsönt tudjon adni a hazai lakosságnak vagy a vállalkozásoknak, pénzre van szüksége. A külföldi bankok magyar leányvállalatai azonban csak a saját anyabankjuktól kérhetnek kölcsönt, természetesen kamat fejében. A trükk pontosan itt húzódik meg – olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában, amelyből további részleteket is megtudhatnak.

Magyar Nemzet
Címkék: