Foci VB: Csillaghullás
Mi van ezzel a VB-vel? Mi az oka annak, hogy a nagy sztárok semmit nem tesznek hozzá a csapatuk játékához, teljesítményéhez?
2010. július 5. 21:20

A 2010-es labdarúgó világbajnokság a döntő szakaszához ért, megvan a világ négy legjobb csapata. Ők döntik majd el ki lesz közülük az első, a világ legjobbja.

A VB ezen szakaszában ki emlékszik már a Franciákra, a címvédő Olaszokra? Ennél sokkal fontosabb kérdésekre keresik a barátaim, szurkoló társaim a választ. Mi van ezzel a VB-vel? Mi az oka annak, hogy a nagy sztárok semmit nem tesznek hozzá a csapatuk játékához, teljesítményéhez?

A szurkolók azt várták ettől a VB-től, hogy Messi, C. Ronaldo, Ronnye a világ három legjobb focistája tündökölni fog és majd az ő villanásaik döntik el a világbajnoki cím sorsát. A játékukkal elkápráztatják a közönséget, a csapatukat pedig egy emberként a hátukon cipelve jutnak a legjobbak közé. Ez nem így lett, sem az Angolok, sem a Portugálok, sem az Argentinok nem jutottak a legjobb négy közé. Sőt, nem hogy a négy közé nem jutottak, Rooney és Messi még gólt sem lőtt a VB-n. Ilyen még nem volt, hogy Messi 5 egymást követő meccsen nem tud gólt szerezni! Mindhárman csak szenvedtek a csapatukban. Mi ennek az oka?

A világ nagyon megtanult focizni. Itt pedig a megtanulton van a hangsúly! Fizikálisan tökéletesen felkészített játékosok akik megtanultak csapatként együtt működni (Kell egy csapat...). Egyszerre egy egységes egészként mozogni, a területeket lezárni és a labdaszerzés után gyorsan az ellenfél kapuja elé érni. Így ezen a tornán csapatok álltak szemben az egyénekkel szemben. A sportpszichológia tudományosan is bizonyította azt a tényt, amit mindenki ismer és tud, azaz egy csapat mindig legyőzi a vele szemben egyedül tevékenykedő embert.

Ennek az előszelét láthattuk az idei BL sorozatban, a Bajnokok Ligája győztes Internazionale csapatában Eto'o beállt a gépezetbe és eredményes, hasznos tagja tudott lenni a bajnok csapatnak.

 Nézzük a VB legjobb négy csapatából először az Uruguayiakat, Forlan a nagy sztár abban a csapatban, tökéletes csapatember, alázatosan csinálja a dolgát a csapaton belül és csatárként rúgja a fontos gólokat.

A Hollandoknál látszik az egyik legnagyobb különbség. Mindenki azt várta tőlük, hogy azt a támadó futballt fogják játszani, amit ellenünk is az utolsó felkészülési meccsükön. Sneijder, Robben és van Persie majd csillognak és viszik a csapatot a hátukon. Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy tökéletes csapategységet alkotnak, a Brazilok ellen hátrányból fordítani tudtak. Nem lőnek annyi gólt, azt mondják a nézők, hogy nem olyan gördülékeny a Hollandok játéka. Igen, ez azért van, mert csapatként kell együtt működniük az eredményességhez és nem arról van szó, hogy van a Robben, meg a többiek.

A Spanyolokra ugyanez igaz. Sokkal lassabban játszanak, mint amit megszoktunk tőlük, viszont mindenki teszi a rá kiszabott feladatot. Villa is beáll a sorba, bár mondjuk ő pont az a játékos aki a Valenciában is szerényen, csapatemberként teszi a dolgát.

És igen, csodát látunk! A Német válogatott kijelölte a futball új irányát. A német célfutball, hogy minél gyorsabban és célratörőbben kerüljön a labda az ellenfél kapuelőterébe, illetve fegyelmezett, erőteljes csapatjátékot összekapcsolták a rövidpasszos, kombinatív játékkal. Nagyon hatékonyan, eddig ők rúgták a legtöbb gólt a Világbajnokság alatt. Fizikálisan tökéletesen felkészített villámgyors, már-már azt mondom, hogy a több fokozattal a mostani mezőny felett, erős és kitartó játékosok, tökéletes technikai tudással, amit még megfűszereznek egy zseniális taktikai tudással is. Csak halkan jegyzem meg, hogy a Németek az elmúlt tíz évben nem csak beszéltek a szemlélet váltásról a futballban, hanem meg is csinálták. A mostani csapat húszas éveik elején lévő fiatalokból áll, és a régi öregek, vagy öregebbeknek tűnő játékosok Schweinsteiger, Klose, Lahm tökéletesen összefogják és csapatba tömörítik a fiatalokat.

Mi vajon váltunk-e, vagy hagyjuk a sikeres fiataljainkat beleszürkülni a mezőnybe?

A VB záró szakaszában azt kell megállapítanom, hogy az nyeri a tornát, aki a tökéletes csapatmunka mellett tud valamilyen váratlan dolgot előhúzni a tarsolyból, mondjuk úgy, hogy a csapatában vannak egyéniségek, vagy mérkőzés közben csapatszinten tudnak váltani és egy új felfogásban játszani. Ez a legjobb négy között lévő csapat bármelyikétől várható. Meglátjuk.

Kun István
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó