"A föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta"
A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a nemzeti földalapról szóló törvényjavaslatot, amelynek fő célja a működőképes családi gazdaságok kialakítása, valamint a földárak és a földhaszonbérleti díjak alakulásának befolyásolása – mondta kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.
2010. július 6. 13:22

Fazekas elmondta: a nemzeti földalap felállításával a földspekulációt és a zsebszerződéseket is meg kívánja akadályozni a kormány. Az új birtokpolitika célja, hogy „a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta” – mondta a miniszter. Az alap kezeli majd az állami tulajdonban lévő mintegy 2 millió hektár földterületet, amelyből 1 millió hektár termőföld. Az állami földvagyon hasznosítása során fő szabályként a nyilvános pályáztatást követi.

Az 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseket közzéteszik az alap honlapján, a 100 millió forintnál nagyobb értékű vagy 100 hektárnál nagyobb földterületek hasznosításáról pedig egy új testület, a birtokpolitikai tanács dönt majd – mondta Fazekas.

MTI nyomán
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó