"A föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta"
A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a nemzeti földalapról szóló törvényjavaslatot, amelynek fő célja a működőképes családi gazdaságok kialakítása, valamint a földárak és a földhaszonbérleti díjak alakulásának befolyásolása – mondta kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.
2010. július 6. 13:22

Fazekas elmondta: a nemzeti földalap felállításával a földspekulációt és a zsebszerződéseket is meg kívánja akadályozni a kormány. Az új birtokpolitika célja, hogy „a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta” – mondta a miniszter. Az alap kezeli majd az állami tulajdonban lévő mintegy 2 millió hektár földterületet, amelyből 1 millió hektár termőföld. Az állami földvagyon hasznosítása során fő szabályként a nyilvános pályáztatást követi.

Az 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseket közzéteszik az alap honlapján, a 100 millió forintnál nagyobb értékű vagy 100 hektárnál nagyobb földterületek hasznosításáról pedig egy új testület, a birtokpolitikai tanács dönt majd – mondta Fazekas.

MTI nyomán
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó