Hibázott az izraeli katonai vezetés
Súlyos hibákat követett el az izraeli katonai vezetés a gázai segélyflottilla elleni támadás megszervezésekor és végrehajtásakor május végén - állapította meg egy nyugalmazott izraeli tábornok által vezetett vizsgálóbizottság.
2010. július 12. 09:31

A Gabi Askenazi vezérkari főnök utasítására életre hívott testület vizsgálatának eredményeit hétfőn ismertette az izraeli rádió. A bizottság vasárnap fejezte be munkáját. Egy másik testület - amelyet a kormány hozott létre, s amelyet Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezet - az incidens jogi aspektusait és következményei vizsgálja. A gázai segélyflottillát ért május 31-i támadásban kilenc palesztinbarát török aktivista vesztette életét.

A Giora Ajlend nyugalmazott tábornok vezette vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy három csoportba lehet sorolni a hibákat. Először is mulasztást követtek el a művelet megtervezésére és végrehajtására vonatkozó különböző hírszerzési adatok feldolgozásánál, nem tudták integrálni a haditengerészet hírszerzési adatait és más csatornákból származó információkat.

Másodszor a rajtaütés megszervezésekor nem vettek számításba minden olyan eshetőséget, ami lehetővé tette volna, hogy a katonák elkerüljék a fegyverhasználatot, és nem készültek fel a váratlan esetek kezelésére sem.

Végezetül a bizottság azt is súlyos hibának minősítette, hogy a támadásba bekapcsolódott erők tevékenységének koordinálása elégtelennek bizonyult.

Ajlend hétfő reggel tájékoztatja az izraeli vezérkart a vizsgálat eredményéről. A bizottság megállapításait várhatóan délután hozzák hivatalosan is nyilvánosságra.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó