MFB-sztori: így működött a kommandó!
Hetvenfős kommandó szállta meg a bank irodáit. Bevetették a pszichikai fenyegetés széles eszköztárát is — döbbenetes részletek. Politikai felelősök kerestetnek.
2010. július 16. 15:44

A kormányváltás után néhány óra leforgása alatt választották ki azt a biztonsági céget, amely végül több százmillió forintnyi megbízást kapott az új kormánytól, hogy világítsa át a Magyar Fejlesztési Bankot, továbbá az Állami Autópálya-kezelőt és még néhány hasonló nagy állami céget.

Az új vezetéssel egyidejűleg érkeztek meg mindenhová az „átvilágítók”, akiknek vezetője egy volt kommandós tiszt. A kormány, illetve bizonyos cégek vonatkozásában az MFB új vezetése aggályos módon arra hatalmazta föl a kommandót, hogy a cégek dolgozóiból banktitkot, vállalati titkot képező információkat is „kiszedhessenek”. Ily módon az „átvilágító” kommandó tagjai könnyen hozzáférhettek bizonyos esetekben akár államtitokhoz is.

A kommandósok a Magyar Fejlesztési Bank dolgozóit egy ablaktalan helyiségben egyesével hallgatták ki. A dolgozóknak – összesen negyven főnek – munkaköri kötelességévé tették a kihallgatáson a részvételt. Négy-öt fős „vallató csoport” vette kezelésbe a dolgozókat, akiktől hol fenyegetéssel, hol szebb jövő felvázolásával próbáltak a régi menedzsmentre terhelő adatokat gyűjteni.

Eközben az új vezérigazgató régi munkakapcsolata, dr. F. ügyvédnő hívatta és fenyegető fellépéssel igyekezett rávenni az MFB jó pár munkatársát az azonnali távozásra. Akik megijedtek, azok egy fillér nélkül, azonnali hatállyal kerültek utcára. A lelki terror hatott – a munkatársak nagyobb hányada nem huzakodott, aláírta, amit elé tettek.

Hasonló módon zajlottak az események azoknál az állami tulajdonú cégeknél, ahová kormányzati hátszéllel, illetve részben MFB-s, részben kormányzati felhatalmazással bementek ezek az emberek.

A fenti eseményeket nem a képzelet szülte. Ez folyt – 2002. május végétől hónapokon keresztül.

A Medgyessy-kormány hivatalba lépése után közvetlenül kiírt közbeszerzési eljárást a kiírástól számított 12 óra leforgása alatt elnyerő ProWare Kft.-t hat stratégiai fontosságú állami vállalat, így a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya-kezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Konzumbank, az In-Forrás Kht. és az Országos Egészségügyi Pénztár minden részletre kiterjedő, alapos átvilágításával bízták meg, végeredményben ezermillió forint körüli nagyságrendű szerződéscsokorral.

A ProWare afféle magánrendőrségként kutakodott. Az MFB átvilágításának keretében például összességében 70 ember szállt ki a pénzintézethez.

A cég ekkoriban egy leszerelt kommandós tiszt, Tarjányi Péter tulajdonában volt, ő maga is vezette az akciókat. A korábban a rendőrség alkalmazásában álló volt kommandós büszkén mesélte, hogy milyen fontos szerepe volt annak idején a szovjet állampolgárságú zsidók Budapesten keresztüli alijázásának biztosításában. Bizonyára akkor szerzett pénzügyi-számvizsgálói rutint…

Az MSZP–SZDSZ-kormányzat által preferált ProWare alkalmazásában olyanok is feltűntek, akik korábban titkosszolgálati kötelékben tevékenykedtek, illetve katonai elhárító tiszti múlttal rendelkeztek.

A balsajtó leleplezi önmagát

A nyolc évvel ezelőtti furcsa megbízás most különös megvilágítást kap annak fényében, hogy az MFB-t a baloldali sajtó most azért támadja, mert élve a tulajdonosi jogkörével egymás után veszi át a körébe tartozó vállalatokat, s újítja meg vezetésüket.

A Népszabadság most lát (nem létező) kommandósokat – 2002-ben egyet sem vett észre közülük. A Népszava most maffiamódszerekről ír – akkor egy betűt sem közölt a megfélemlítő kihallgatási gyakorlatról.

gondola
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
MTI Hírfelhasználó