Gyilkolja a méheket a mobiltelefon?
Egy tanulmány szerint a mobiltelefonok sugárzása állhat a méhek számának csökkenése mögött. A méhpopuláció nagysága 17 százalékkal esett vissza az Egyesült Királyság területén az elmúlt évben, és 30 százalékos a csökkenés az USA-ban is.
2010. július 20. 08:39

Indiai tudósok úgy vélik, hogy a mobiltelefonok sugárzása is jelentős egyedcsökkenést okozhat. Kísérletükben a kutatók telefonokat illesztettek a kaptárakra, majd naponta kétszer negyed órára bekapcsolták őket. Megfigyelték, hogy három hónap leforgása alatt a méhek abbahagyták a méztermesztést, a királynő termékenysége a felére csökkent, és a kaptár populációja is drasztikusan megcsappant.

A veszteség nem csak a méz miatt jelentős, hanem azért is, mert méhek porozzák be az eladásra szánt növények legnagyobb részét. A CNN értesülései szerint az állatok kereskedelmi értéke az Egyesült Királyságban 290 millió dollár évente, az USA-ban 12 milliárd dollár.

Biológusok az elektromágneses mező természetét vizsgálták, és valószínűsítik, hogy a méhekre hatással lehet a mobiltelefonok sugárzása. Különösen a tájékozódásukat zavarhatja össze a jelek rendszere, a méhek nem találnak haza útjukból, összezavarodnak. A mobilszolgáltatók képviselői tagadják, hogy bármilyen bizonyított kapcsolat létezne a telefonok és a méhek pusztulása között.

OrientPress Hírügynökség
MTI Hírfelhasználó