Tegyük trendivé a gyerekvállalást!
Szociológusok, demográfusok, politikusok, európai parlamenti képviselő és „gyakorló” nagycsaládosok beszélgettek Tusványoson a Kárpát-medencei magyarság népesedési trendjeiről, és a kihívásokra adható gyakorlati válaszokról. A beszélgetés konklúziója: trendivé kell tenni a gyerekvállalást.
2010. július 24. 13:52

Annak ellenére, hogy a szabadegyetem egyik leghidegebb sátrában tartották a népesedésről és a gyerekvállalásról szóló beszélgetést Tusványos harmadik napján, az egyre csak növő hallgatóság türelemmel és figyelemmel követte az összmagyarság egyik legnagyobb kihívásáról szóló beszélgetést. A helyzet drámai, mert drasztikusan fogy a magyarság a Kárpát-medence minden szegletét ideértve. A Kiss Tamás és Gyurgyik László szociológusok által ismertetett erdélyi és felvidéki trendek, ha nem is teljes mértékben, de hasonlóak: a fogyás okai az asszimiláció, a migráció és a csökkenő születési szám. Természetesen más hangsúlyokkal, de ehhez hasonlóak a magyarországi folyamatok is: a népesség megmaradásához, fenntartáshoz szükséges 2,1-es reprodukciós szám helyett a kárpát-medencei magyarság Európa egyik legalacsonyabbaként csak 1,3-as rátát produkál. Tehát másfélszer annyi gyerekre lenne szükség, mint ami ma megszületik térségünkben. A magyarországi összefüggésben pedig már az ún. Ratkó-korszak sem domborítja eléggé a görbét. A helyzet drámai.
 
Ezt a negatív képet Szatmáry Kristóf fenntartható népesedéssel is foglalkozó országgyűlési képviselő árnyalta, aki a népesedési hungaricumok kiemelésével mutatott rá arra, hogy még van lehetőség a trendek visszafordítására, van lehetőség áttörésre. Egyfelől a nyugati trendekkel ellentétben, ahol a felső, tehetős társadalmi rétegek és a gyermekvállalási kedv fordítottan arányosak, nálunk megfigyelhető ezen görbe visszafordulása (U-alakúra). Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a tehetősebb réteg egyre több esetben vállal több gyereket. Másik reménysugarat a „tervezett gyerekszám”-ról szóló adatok szolgáltatnak: míg a nyugat-európai fiatalok körében végzett, tervezett gyerekszámról szóló felmérések egy gyermeknél megállnak, a magyar fiatalok ugyanerre a kérdésre a kettő-három választ adják, „indulásból” több gyermekkel terveznek. Az alapvető pozitív hozzáállás tehát még adott a magyarság körében, már csak azon családpolitikai eszközök kialakítására van szükség, amelyek lehetővé is teszik a tervek megvalósítását.
 
Az előadók egyetértettek abban, hogy mindennél jobban szükség van a család-, illetve népesedéspolitikai politikai tervezésre. Kósa Ádám EP-képviselő ezt még annyival egészítette ki, hogy ebbe a gondolkodásba a nyugdíjpolitika és nyugdíjrendszer átalakítását is integrálni kell, ennek a három politikának kéz a kézben kell járnia. Révész Máriusz országgyűlési képviselő – a kérdés egyébként jövőben esedékes kormányzati felelőse – olyan gyakorlati példákat említett, amelyek a politika aprópénzre váltását jelentenék: családi adózás, gyermekek után járó adókedvezmények, lakástámogatás, családi parkolóhelyek, buszsáv-használat több gyerek esetében stb. A politikus véleménye szerint mindennél fontosabb, hogy a család- és gyermekvállalás kellő megbecsülést kapjon Magyarországon, és a jövőbeni politikai tervezést ennek a célnak rendelik alá.
 
A nagycsaládosok képviseletében jelen levő Adorján Katalin ezt kiegészítve a gyerekvállalásra való felkészítését emelte még ki, mint a minőségi családi élet egyik előfeltételét, ahol az állam aktív szerepet kéne vállaljon; továbbá reményét fejtette ki, hogy idővel a vállalkozói szférának is fel kellene ismernie a család- és gyermekvállalás támogatásában lévő lehetőségeket. Bardócz Csaba ikafalvi lelkész pedig egy pár éve kezdeményezett programról számolt be a hallgatóságnak, az ’Adj király katonát!’ Erdélyben elindított vetélkedőről, amelynek célja, hogy a gyermekeket már kiskorban rávezessék: értéke van a családnak, értéke van a gyermekeknek és a testvéreknek; a család nyújtotta biztonságot semmi nem pótolhatja. A Magyar Ifjúsági Tanács által indított vetélkedősorozat helyesen ismerte fel, az értékekre nevelés sikeresebb, ha kis korban kezdenek neki. Hasonló kezdeményezésre Kárpát-medence minden szegletében szükség lenne, hiszen a népességfogyás érdekében gyakorlatban kell tenni, és nem csak politikai szinten.

Kitekintő
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó