Megtalálták a gyilkos(ok) autóját? A férfi öngyilkos lett
Valószínűleg megtalálták az alsóörsi vérengzés elkövetőinek autóját, mellyel menekültek. Az autó mellett megtalált férfi öngyilkos lett.
Utoljára frissítve: 2010. augusztus 4. 20:47
2010. augusztus 4. 10:05

A helyszíni szemle alapján önkezével vetett véget életének az az ismeretlen férfi, akit délután egy elhagyott autó mellett találtak a rendőrök. A svájci rendszámú autóban több lőfegyver is volt, köztük olyan, amely számításba jöhet az alsóörsi bűncselekmény elkövetésének eszközeként - közölte az ORFK. A két eset közötti összefüggést - igazságügyi szakértők bevonásával - jelenleg is vizsgálják a nyomozók, a további eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja - tették hozzá.

A Független Hírügynökség szerint nem zárható ki a szerelemféltés sem.

A sötét színű gépjárművet a gyilkosságok helyszínétől néhány kilométerre találták meg állampolgári bejelentés alapján. A Veszprémi Napló internetes oldalának információi szerint az autón svájci rendszámtábla volt, a férfi pedig golyóálló mellényt és fekete csuklyát viselt.

Egy gépjárművet Alsóörs és Felsőörs között vettek körül a rendőrök egy szántás melletti erdősáv szélénél.

Az erdő szélén található autóhoz nagy erőkkel érkeztek a rendőrök, mely feltételezhetően a két emberéletet követelő vérengzés elkövetőinek kocsija lehet – jelentette a hírTV helyszíni tudósítója. Holttestet találtak az autónál.

Több lövés érte azt a rendőrt, aki szerdára virradóra, szolgálatteljesítés közben meghalt. Gamauf Jánost akkor lőtték le, amikor Alsóörsön, a 71-es főut és a Loki út kereszteződésénél közúti ellenőrzést végzett. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az esetről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrnek esélye sem volt arra, hogy használja a fegyverét.

Meghalt az autó egyik utasa is, egy 19 éves fiú, N. Á., egyik társa, a 25 éves Sz. J. L. pedig súlyosan megsebesült, őt a mentők kórházba vitték.

Az ellenőrzés során hirtelen lövések dördültek, közülük több eltalálta a rendőrt, aki a helyszínen életét vesztette. Halálos lövés érte a Fordban hátul, bal oldalt ülő 19 éves fiatalembert is.

A zalaegerszegi fiatal mellett ülő férfi a hírek szerint a beszakadó ablaküveg szilánkjaitól sérült meg, később azonban kiderült, hogy szívtájon lövések érték.

A szóvivő nem erősítette meg az információt, hogy a lövéseket sorozatlövő fegyverből adták le, és a nyomozás érdekeire tekintettel azt sem közölte, hogy irányból érkeztek a lövések. Azt ugyanakkor elárulta Bényi Mónika, hogy a helyszíni szemle során megállapították: a lövéseket nem az igazoltatott járműből adták le.

Azt, hogy ki, miért és honnan lőtt, egyelőre nem lehet tudni.

A Magyar Televízió információi szerint a fehér Ford Fiesta, amelyet a rendőr ellenőrizni akart, a helyszínen van, és a rendőrök egy másik, fekete színű autót is keresnek.

Az MTV úgy tudja, hogy nem volt tűzharc, az első lövés a rendőrt találta el. 

Az ellenőrzött autóban öten ültek, a Népszabadság értesülései szerint mindannyian zalaegerszegiek. Mivel egyiküknél sem találtak fegyvert, a rendőrök feltételezik, hogy a lövés, amely a Fiesta utasait megsebesítette, egy másik kocsiból érkezett. A beszámolók szerint a később elhunyt rendőrrel a helyszínen volt egy rendőr szakközépiskolás fiatal is.

Megdöbbent a lövöldözés tényén Alsóörs polgármestere, aki az MTI-nek úgy fogalmazott: felfoghatatlan, hogy az ő békés, csendes településükön rendőrgyilkosság történhetett.

Az ügy részleteiről Hebling Zsolt sem tud részleteket, mert a rendőrség még nem tájékoztatta. A polgármester az MTI tudósítójának jelenlétében hívta fel telefonon a helyi körzeti megbízottat, aki - elmondása szerint – azt közölte vele: „hírzárlat van, még neki sem mondhat semmit”.

A polgármester közölte, hogy a lövöldözés a Loki utca és a 71-es út kereszteződésében, a kemping bejáratánál történt, éjjel fél 2 körül. A helyszín Alsóörs Balatonalmádi felőli kijáratánál van, itt jelentős rendőri biztosítás mellett zajlik a helyszínelés, a polgármester információja szerint állítólag „sok a használható nyom”.

Hebling Zsolt kiemelte: a lakosság és az üdülőnépesség nincs korlátozva a mozgásában, csak a 71-es főútra nem lehet gépkocsival ráhajtani, emiatt a falu utcáin nagyobb lett a forgalom. Mint hozzátette, ha Balatonalmádi felé menekültek a tettesek, ami valószínű, akkor az almádi jelzőlámpáknál elhelyezett kamerák biztosan rögzítették a menekülő autó színét, típusát és rendszámát is. A polgármester információja szerint Alsóörsön van az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) teljes vezérkara.

Alsóörsre gépkocsival be lehet jutni Veszprém felől az Endrődy utcán át, egészen a strandig. A strand bejáratánál takarító nők az MTI tudósítójának azt mondták: „ez már tiszta Texas”. Ők úgy tudják, hogy a rendőrök egy fekete BMW-t igazoltattak a kempingnél, a főúton, és az autóból kilőttek rájuk, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet.

Az alsóörsiek a polgármesteri hivatalban és az utcákon is csoportokba verődve az ügyet tárgyalják.

A hajnali órákban nemcsak Alsóörsön és a környező településeken, hanem az M1-es és az M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán óriási volt a rendőri készültség. Valamennyi, a Balaton felől érkező autót megállították – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Több ellenőrzési pontot felállítottak a centrum felé, valamint a Petőfi és a Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrizték az autósokat.

MTI, HírTV
MTI Hírfelhasználó