Kati Marton: A nép ellenségei meg a provincializálódás
2010. augusztus 14. 09:48

Családjának az ÁVH-n történt meghurcolásáról írt könyvet Kati Marton. A 168 órának adott interjújából sok mindent megtudhatunk a kommunizmus rémtetteiről. A cikk azonban nem ezért íródott:

Csakhogy kötetének zárófejezetében arra utal: mintha újra kísértene a múlt Magyarországon. A végső epizód arról szól: budapesti kutatásainak végeztével a Ferihegyi repülőtér felé tart, amikor kocsijukkal elhaladnak a „kirekesztés zászlaja alatt felvonuló motorosok fekete oszlopa” mellett. És önnek már csupán az a néhány szó jut eszébe: „Visszamegyek Amerikába. Haza.”

Sajnos azt látom: a külföld most aggódva figyeli Magyarországot. Attól tartva, hogy a globalizáció világában egy kis ország a nyitás helyett sokkal inkább befelé fordul, provincializálódik. De én nem akarom és nem tudom elhinni, hogy ez megtörténhet. Édesanyám és édesapám szülőhazája nem lehet újra fogékony a 20. századi történelem sötét fejezeteire, a fanatizmus és a kirekesztés hangjaira.

168 óra
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó