Drágul a budapesti távfűtés
Átlagosan 10 és fél százalékkal drágulnak a lakossági hődíjak Budapesten szeptember 1-től. A Főtáv Zrt. hétfői közleményében a drágulást az energiabeszerzési költségek emelkedésével indokolja.
2010. augusztus 16. 14:07

Az energiabeszerzési költségek második negyedévi emelkedése miatt a lakossági hődíjak 2010. szeptember 1-jétől átlagosan 10 és fél százalékkal drágulnak - tájékoztatott hétfőn közleményében a Főtáv. Zrt. Az emelkedés az alapdíjat nem érinti, a hődíj drágul. A vállalat számításai szerint egy átlagos méretű – 50 négyzetméteres – és átlagos fogyasztású lakás éves hődíjköltsége így bruttó 139 ezer forintról 161 ezerre nő.

A Főtáv közleményében az áll, hogy a távhőszolgáltatás hőenergia-költségei két tényező együttes hatására növekedtek. Tíz százalékot a forint/dollár árfolyamának romlása, és a földgáz is drágult 9 százalékkal. A Főtáv energiaköltségei azonban ennél kevésbé – 17,6 százalékkal – emelkedtek. Ezek együttesen az év végéig több mint 2,3 milliárd forint többletköltséget okoznak a cégnek, jövőre pedig már 4,5 milliárdot.

FH
MTI Hírfelhasználó