Háború nyolc napon belül – vagy világvége később?
Izrael még nyolc napig akadályozhatja meg, hogy Iránnak működő atomerőműve legyen - állította John Bolton, az USA volt ENSZ-nagykövete.
2010. augusztus 17. 19:34

 Irán a tervek szerint augusztus 21-én indítja be orosz segítséggel felépített erőművét. Bolton szerint ez után már késő lesz katonai csapást intézni a létesítmény ellen, mert a támadás után keletkező sugárzás megfertőzné az iráni polgári lakosságot.

"Ha az uránium, ha a fűtőrudak már nagyon közel kerülnek a reaktorhoz, vagy bent vannak a reaktorban, egy támadás elszabadítaná a sugárzást, ez nem kérdéses" - nyilatkozta Bolton a Fox Business Networknek - "Vagyis ha Izrael tenni akar valamit Busehr ellen, akkor a következő nyolc napon belül kell cselekednie." Ha elmarad az izraeli támadás, akkor "Irán olyan dolgot ér el, amit Izrael egyetlen ellenfele és az Egyesült Államok egyetlen közel-keleti ellensége sem, ez pedig egy működő nukleáris reaktor" - mondta a volt ENSZ-nagykövet.

Bolton ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Izrael vajon tényleg végrehajt-e egy ilyen támadást. "Nem hiszem. Attól tartok, hogy elszalasztották az esélyt" - vélekedett a volt diplomata, aki élesen bírálta Oroszországot az erőmű építésében Iránnak nyújtott támogatás miatt - jelentette Polgár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden Teheránban valószínűtlennek ítélte meg egy Busehr elleni támadás lehetőségét. Szerinte Irán komoly ellencsapással fog válaszolni, ha az erőművet mégis támadás éri.

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője kijelentette: "nemzetközi bűntett" lenne egy atomerőmű elleni csapás, mert a támadás nemcsak a célba vett országra, hanem az egész világra hatással lenne.

MTI - Index