MSZP: csak harmincan mernek újraindulni
Kevesebb mint harminc helyen indul csupán újra a jelenlegi szocialista polgármester az őszi önkormányzati választáson a tízezer főnél nagyobb településeken.
2010. augusztus 26. 09:45

Az MSZP támogat szabad demokrata, MDF-es, civil és független jelölteket is a megmérettetésen, több helyen pedig helyi összefogás résztvevője, amelyben együtt indul az MSZDP-vel vagy a Civil Mozgalommal. Sok helyen még folynak az egyeztetések, a jelöltekről és a szövetségkötésekről mindenhol helyben döntenek.

Az MTI összegzése szerint a megyék közül Borsodban és Csongrádban indul újra a legtöbb szocialista polgármester. Botka László harmadszor is megpróbálja Szegeden, Bedő Tamás Csongrádon, Szirbik Imre Szentesen, Buzás Péter pedig Makón indul újra. Botka László az Összefogás Szegedért, Szirbik Imre az Összefogás Szentesért csoporttal kötött szövetséget. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - ahol a szocialistákat a tavaszi országgyűlési választáson a Jobbik is megelőzte - Miskolcon, Szerencsen, Sajószentpéteren és Kazincbarcikán próbálja meg a polgármesteri szék újbóli elnyerését az MSZP-s városvezető. A megye legismertebb politikusa Káli Sándor, korábbi parlamenti képviselő, aki 2002 óta irányítja a megyeszékhelyet.

Borsod megyében Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Ózdon és Edelényben sem indít polgármesterjelöltet a párt, ezek közül van olyan település, ahol várhatóan más jelöltet sem támogatnak, vagyis egyáltalán nem jelenik meg az MSZP. Hasonló a helyzet Hajdú-Bihar megyében, ahol öt településen is előállhat ugyanez a helyzet, ráadásul a debreceni szocialista polgármesterjelölt, Zsiros Zsolt mellett elindul a posztért Tóth Csaba, a DISZ Kulturális és Sportegyesület támogatásával, akit korábban a helyi MSZP-sek is indítani akartak, de a kettős jelöléskor alulmaradt Zsirossal szemben. A szervezethez csatlakozott Varga Zoltán, az MSZP korábbi debreceni alelnöke is, aki nemrég jelentette be, hogy kilép a szocialista pártból.

Pest megyében a 37 tízezer fősnél nagyobb települések közül nagyjából húsz helyen méretteti meg magát az MSZP önállóan a polgármesteri posztokért. A jelenlegi vezetők közül Vácott Bóth János, Pécelen Benkovits Gyula száll újra ringbe. Az MTI információi szerint Bács-Kiskun megyében, Kalocsán SZDSZ-es, Hajdúszoboszlón pedig MDF-es polgármester-jelöltet támogat az MSZP. Négy olyan megye van, ahol minden tízezer főnél nagyobb településen szocialista polgármesterjelöltek indulnak a választáson: Heves, Veszprém, Zala és Nógrád megye.

Heves megyében a gyöngyösi és a hatvani polgármester újraindul posztjáért. Utóbbi, Érsek Zsolt a párt és az Összefogás Hatvanért Egyesület közös jelöltje. Zala megyében is mindhárom nagyobb városban szocialista indul a nagyobb városok vezetéséért. Nagykanizsán korábban választási együttműködést kötött az MSZP, az MSZDP és az MDF, de a demokrata fórum városi szervezetét emiatt felfüggesztették, így ők már függetlenként működnek együtt a másik két párttal a Kanizsai Választási Szövetségben.

Veszprém megyében Schwartz Béla, volt országgyűlési képviselő - aki 2002 óta Ajka polgármestere – harmadszor is megméretteti magát. A Nógrád megyei Bátonyterenyén pedig Lavajné Dóka Éva jelenlegi városvezető próbálkozik újra. Budapesten egy kivételével minden kerületben állít polgármester-jelöltet az MSZP. Az I. kerületben Dávid Klára, a II.-ban Molnár Zsolt, a párt fővárosi kampányfőnöke, a III.-ban Bihary Gábor, Újpesten Trippon Norbert a polgármesterjelölt.

A belvárosban Rogán Antallal (Fidesz) szemben Pásztor Tibor indul. A VI. kerületben Verók István újra megpróbálja elnyerni a posztot, Erzsébetvárosban Kispál Tibor, Józsefvárosban Komássy Ákos a jelölt. Ferencvárosban Pál Tibor alpolgármester indul a jelenlegi polgármesterrel Gegesy Ferenccel szemben, aki Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület indít. Kőbányán Élő Norbert a jelölt, a jelenlegi szocialista polgármester májusban lépett ki a pártból. Molnár Gyula harmadszor is megpróbál győzni Újbudán, ahogyan Tóth József is, aki ötödször méretteti meg magát a XIII. kerületben.

A XII. kerületben Vincze Géza, Zuglóban Pelyva György a polgármesterjelölt. Utóbbival szemben indul egy másik baloldali jelölt: a Szili Katalin nevével fémjelzett Szövetség a Jövőért Mozgalom támogatásával, az MSZDP jelöltjeként, Láng Márta. A XV. kerületben a jelenlegi szocialista polgármester, Hajdu László, aki a 1996 óta a kerület vezetője függetlenként indul, az MSZP jelöltje Tóth Imre lesz. A XVI. kerületben Abonyi János, a XVII.-ben Hrutka Zsolt indul a polgármesterségért.

Mester László – aki 1994 óta vezeti a XVIII. kerületet – hosszas belső viták után, mégis viszonylag váratlanul júliusban döntött úgy, nem indul újra, helyette Ternyák András próbálja megőrizni a kerület MSZP-s irányítását. Kispesten Gajda Péter, a XX. kerületben pedig Szabados Ákos ismét megpróbálja elnyerni a polgármesteri széket.

A XXI. kerületben Szenteczky János, a XXII.-ben Dankóné Hegedűs Jolán indul civil jelölt lesz. A szocialisták Soroksáron hagyományosan a jelenlegi polgármestert, Geiger Ferencet támogatják, aki a helyi civil szervezet színeiben indul az őszi választáson.

MTI/MNO nyomán
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó