Bálnahúslopásért ítéltek el Greenpeace-aktivistákat Japánban
Egy év felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, mert két évvel ezelőtt egy hajó legénységétől szerzett bálnahúst mutattak be egy csempészési ügyben. A természetvédelmi szervezet túl súlyosnak találja a bírósági döntést, mert szerintük az aktivisták közérdekből cselekedtek.
2010. szeptember 6. 10:26

Egy japán bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Greenpeace két bálnavadász-ellenes aktivistáját bálnahús ellopásáért. Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztették, de a Greenpeace így is túl súlyosnak találja a bírósági döntést, arra hivatkozva, hogy az elítéltek nem öncélúan, hanem közérdekből cselekedtek.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint két aktivistája 2008 januárjában csempészetet leplezett le az állami irányítású bálnavadászati programban. Amikor bizonyíték gyanánt bemutattak egy doboz bálnahúst, a hatóságok lopással és birtokháborítással vádolták meg őket. Az aktivisták egy bálnahajó legénységétől tulajdonították el a bálnahúst, amelyet a matrózok haza akartak küldeni. A vádlottak el is ismerték, hogy behatoltak a Seino szállítmányozási vállalat raktárába, és eltulajdonították a 23 kilogrammos csomagot, de védőügyvédeik azt állították, hogy a bálnahúsos dobozra csak ideiglenesen, bizonyítékként volt szükségük.

A zöldszervezet szerint egyébként a japán hatóságok a kihallgatás során számos ponton megsértették a nemzetközi jog előírásait, egyebek közt rendszeresen védőügyvéd nélkül, székhez kötözve hallgatták ki az aktivistákat. Kumi Naidoo, a Greenpeace nemzetközi vezetője a kihallgatás körülményei mellett azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy Szatót és Szuzukit 26 napig tartották előzetes vizsgálati fogságban a japán hatóságok. Az aktivistákkal való bánásmód "az apartheid rendszer módszereire emlékeztet, amelyeket azokkal szemben alkalmazott, akik megpróbáltak fellépni ellene" - fogalmazott a dél-afrikai Naidoo, aki egykor hazájában küzdött az apartheid ellen.

MTI nyomán
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó