Bálnahúslopásért ítéltek el Greenpeace-aktivistákat Japánban
Egy év felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, mert két évvel ezelőtt egy hajó legénységétől szerzett bálnahúst mutattak be egy csempészési ügyben. A természetvédelmi szervezet túl súlyosnak találja a bírósági döntést, mert szerintük az aktivisták közérdekből cselekedtek.
2010. szeptember 6. 10:26

Egy japán bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Greenpeace két bálnavadász-ellenes aktivistáját bálnahús ellopásáért. Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztették, de a Greenpeace így is túl súlyosnak találja a bírósági döntést, arra hivatkozva, hogy az elítéltek nem öncélúan, hanem közérdekből cselekedtek.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint két aktivistája 2008 januárjában csempészetet leplezett le az állami irányítású bálnavadászati programban. Amikor bizonyíték gyanánt bemutattak egy doboz bálnahúst, a hatóságok lopással és birtokháborítással vádolták meg őket. Az aktivisták egy bálnahajó legénységétől tulajdonították el a bálnahúst, amelyet a matrózok haza akartak küldeni. A vádlottak el is ismerték, hogy behatoltak a Seino szállítmányozási vállalat raktárába, és eltulajdonították a 23 kilogrammos csomagot, de védőügyvédeik azt állították, hogy a bálnahúsos dobozra csak ideiglenesen, bizonyítékként volt szükségük.

A zöldszervezet szerint egyébként a japán hatóságok a kihallgatás során számos ponton megsértették a nemzetközi jog előírásait, egyebek közt rendszeresen védőügyvéd nélkül, székhez kötözve hallgatták ki az aktivistákat. Kumi Naidoo, a Greenpeace nemzetközi vezetője a kihallgatás körülményei mellett azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy Szatót és Szuzukit 26 napig tartották előzetes vizsgálati fogságban a japán hatóságok. Az aktivistákkal való bánásmód "az apartheid rendszer módszereire emlékeztet, amelyeket azokkal szemben alkalmazott, akik megpróbáltak fellépni ellene" - fogalmazott a dél-afrikai Naidoo, aki egykor hazájában küzdött az apartheid ellen.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó