Visszavonták a sukorói projekt kiemelt beruházási státuszát
Utasítást adott a King’s City kaszinóváros kiemelt beruházási státuszának visszavonására a gazdasági miniszter.
2010. szeptember 13. 18:20

Matolcsy György ezt Schiffer András LMP-frakcióvezető interpellációjára adott válaszában közölte hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki politikus a „narancskaszinó a banánköztársaságban” című interpellációjában úgy fogalmazott: az új kormány több mint száz napja fenyegetőzik elszámoltatással, miközben a sukorói kaszinóberuházásról szóló kormányrendelet még hatályban van. „Az LMP narancsos megaberuházást sem szeretne látni a védett környezetben” – jelentette ki, hozzátéve: néhány héttel ezelőtt ezért kezdeményezték a beruházásnak kedvezményeket adó rendelet visszavonását. Ennek határidejéről érdeklődött hétfőn újra a politikus.

Matolcsy György hangsúlyozta: a Velencei tó körül kaszinó- és gyárváros sem lesz, hanem olyan fejlesztésekre lehet számítani, amelyek – hasonlóan nyugat-európai példákhoz – a vízre, a tóra valami különlegességet építenek. Megemlítette a Boden- és a Genfi-tavat, amelyek „okos, intelligens tavak”. Ezt azzal indokolta, hogy a tó körül lehet pihenni, de vannak például kutatási beruházások, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Úgy fogalmazott: a miniszterelnök személyes érdekeltségét is lehet ismerni ebben az ügyben, „aki szereti a Velencei-hegységet, és a tó körüli lágy völgyeket, szelíd dombokat.”

Schiffer András üdvözölte a bejelentést, de nem fogadta el a miniszteri választ, mert szerinte Matolcsy György nem beszélt arról, miért és meddig van hatályban a beruházásról szóló kormányhatározat. Az Országgyűlés azonban elfogadta a tárcavezető válaszát.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot folytat.

MTI nyomán
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó