Csúszik az utódlásról döntő kongresszus a kommunista Koreában
Továbbra sem kezdődött meg a szeptember elejére tervezett észak-koreai pártkongresszus, amelyen várhatóan Kim Dzsong-il utódlásával kapcsolatban is fontos döntések fognak születni, jelentős szerepkörbe előléptetve várható örökösét, legfiatalabb fiát, Kim Dzson-unt. Dél-koreai információk szerint a kongresszus a vezető betegsége miatt csúszik, de az is elképzelhető, hogy a delegáltakat hátráltatják az országban lévő áradások.
2010. szeptember 14. 15:59

Csütörtökön ünnepelte Észak-Korea fennállásának 62. évfordulóját és sokan ekkorra várták a harminc év utáni első pártkongresszusnak a megnyitását. Szakértők szerint Kim Dzsong-il az utódlással kapcsolatban is fontos lépéseket tehet, várhatóan további fontos szerepet kap majd legfiatalabb fia, Kim Dzsong-un. Még júniusban nyilatkozott úgy Phenjan, hogy szeptemberben pártkongresszust fognak tartani és új vezetőket fognak megválasztani, ám pontosabb időpontot nem határoztak meg.

Kim Dzsong-il betegsége miatt csúszhat a kongresszus

A források arról számolnak be, hogy már érkeztek küldöttek a fővárosba, de a kongresszus egyelőre nem kezdődött meg. Egyes hangok szerint az évfordulós ünnepségek után hamarosan sor kerül a gyűlésre is, Phenjanban jelentős harci erők is összegyűltek a katonai parádéra, jelezve a közeledő nagyszabású politikai eseményt. Számos híradás alapján a halasztás oka Kim Dzsong-il betegsége, aki egyelőre képtelen lenne az ülés megtartására. Amerikai és dél-koreai titkosszolgálati jelentések szerint a 68 éves vezetőnek 2008-ban agyvérzése volt, emellett vese- és cukorbetegsége is van. Akadnak azonban olyan hangok is, miszerint a kongresszus csúszásának az oka, hogy az országban lévő árvizek miatt nehezen oldható meg a küldöttek Phenjanba utaztatása, hiszen az áradások utakat zártak el és több helyen megbénították a vasutat is.

A spekulációk alapján az Észak-Koreában hosszú szünet után megtartott pártkongresszuson fontos bejelentések fognak történni Kim Dzsong-il utódjával kapcsolatban, aki várakozások szerint legfiatalabb fia, Kim Dzsong-un lesz. A szakértők azt várják, hogy a kiválasztott örököst a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának főtitkárának fogják kinevezni, amely már nagy befolyással bíró pozíció és fontos előrelépést jelentene az utódlásban. Kim Dzsong-il szándékait az is megerősíti, hogy a vezető előző hónap végén Kínába látogatott, találkozott Hu Csin-tao elnökkel és a spekulációk alapján ez az alkalom azt szolgálta, hogy bemutathassa neki az őt kísérő Kim Dzson-unt és elnyerje Peking jóváhagyását. A vezető legfiatalabb fia 1983-ban született, életét nagy titoktartás övezi, de korábban állítólag álnéven Svájcban tanult. Bár hivatalosan a koreai vezetés nem nyilatkozott arról, hogy ő lenne az utód, de tavaly Kim Dzsong-il legidősebb fia is ekképpen nyilatkozott egy japán televíziónak.

Erős a feszültség és sok a gazdasági nehézség

A várható kongresszusra igen feszült légkörben és romló gazdasági helyzetben kerülhet sor. Dél-Koreával a Csonan hadihajó elsüllyesztése óta sokat rosszabbodott Phenjan kapcsolata és legnagyobb szövetségesével, Kínával is konfliktust okoznak a nukleáris tesztelések. Peking a hatoldalú tárgyalások felélesztésével szeretne pontot tenni Phenjan atomprogramjának végére, ám Észak-Korea azóta, hogy tavaly tiltakozásként felállt az egyeztetésekről, nem ült tárgyalóasztalhoz. Nukleáris fegyver fejlesztése miatt a nemzetközi közösség számos szankcióval sújtotta az amúgy is gyenge lábakon álló gazdaságot. Emellett pedig az áradások is komoly károkat okoztak, ezért Észak Szöulhoz is segélyekért fordult.

Kiszámíthatatlan tényező lehet Phenjanban az utódlás kérdése. A térség jövőjére nézve egyáltalán nem mindegy, hogy sikerül-e Kim Dzsong-ilnek valóban Kim Dzsong-unra hagynia a hatalmat, vagy valamilyen katonai puccs megdönti a klán uralmát. Mindenképp döntő lehet ugyanis, hogy Phenjan új vezetője milyen külpolitikát fog választani. Éppen ezért az amerikai haditengerészet is magasabb készültségi fokra váltott, mert szeretnék felkészülten várni az elkövetkező bizonytalan időszakot.

Kitekintő
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
MTI Hírfelhasználó