Beindultak: 800 új munkahely Szentgotthárdon
A szentgotthárdi motorgyár bővítéséről és korszerűsítéséről állapodott meg az Opel és a magyar kormány. Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel gyártásért felelős alelnöke kedden Budapesten bejelentették: az 500 millió eurós beruházás eredményeként a gyárban három új motorcsalád készül majd, az új motorok gyártása már 2012-ben beindul és 2015-re éri el a teljes kapacitást, ami évi 500 ezer motort jelent majd.
2010. szeptember 21. 11:54

A döntés értelmében összesen 800 új munkahely lesz a bővülő gyárban, de a magyar kormány reményei szerint a beszállítókon keresztül további 2500-3000 új munkahelyet teremt majd.

Az Opelnek adandó állami támogatásról egyelőre nem írtak alá szerződést, erről a kormány október közepén dönt majd – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet két szempontot vesz figyelembe a támogatás módjának és mértékének kialakításakor.

Egyrészt, hogy a támogatás mértéke négy év alatt megtérüljön nemzetgazdasági szinten, másrészt pedig a beruházás kifutási ideje legalább 20 év legyen. A miniszterelnök hozzátette: mindenképpen „racionálisabb lesz” az állami támogatás az elmúlt években elfogadottakhoz képest.

„A világ egyik legkorszerűbb motorgyára lesz”

Reinald Hoben elmondta: az új üzemben egy kisméretű benzines és egy-egy közepes méretű benzines és dízel motorcsaládot gyártanak majd, amelyek mindegyike teljesíti az EURO6-os károsanyag-kibocsátási előírásokat. Ezek a motorok az Opel modellpalettájának szinte egészét lefedik majd.

Az Opel alelnöke hangsúlyozta: a bővítéssel a szentgotthárdi üzem az Opel európai rendszerének még fontosabb eleme és a világ egyik legkorszerűbb motorgyára lesz. A beruházás munkálatai egyébként már 2011 tavaszán megkezdődnek és 2012 végén kezdődik a termelés az új üzemben.

„Mértéktartó, de határozott remények”

Orbán Viktor kiemelte: a magyar gazdaság és az autóipar ciklikussága eddig is összefüggött, és ezt mutatja az is, hogy akkor jelentkeznek az újabb hazai autóipari beruházások, amikor a magyar gazdaságban is „mértéktartó, de határozott remények” vannak a fejlődésre.

 

FH
MTI Hírfelhasználó