Tovább erősödött a forint árfolyama
Kedvező nemzetközi befektetői hangulatban tovább erősödött a forint szerdán: az eurót délután fél ötkor 278,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.
2010. szeptember 22. 17:28

Kedd délután négy órakor még 279,83 forinton állt a jegyzés. A forint árfolyama augusztus 23-án járt utoljára hasonló jegyzési szinteken. A dollárt 208,07 forinton jegyezték szerdán délután 1,3405 dolláros euróárfolyam mellett, míg kedd délután a dollárt 213,17 forinton, az eurót 1,3127 dolláron. A svájci frank jegyzése 211,00 forint a kedd délutáni 212,40 forint után. Az euró a kedd délutáni 1,3170 svájci frankról 1,3218 frankra erősödött. Kedden kora reggel a legerősebb forintárfolyam 210,17 forintos svájci frank jegyzés volt.

Száz japán jent 246,23 forinton jegyeztek szerdán délután a kedd délutáni 249,72 forint után. A forint erősödése a hét eleje óta követi a dollárral szemben erősödő eurót. Pénteken a forint még 282 forint feletti euró jegyzéseken járt.

Kedden az ír, spanyol és görög kötvény-, illetve kincstárjegy-kibocsátások, majd szerdán a portugál kötvénykibocsátás jó piaci fogadtatása enyhítette az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált kételyeket, ami nagyot lendített a kockázatosabb befektetési eszközökkel szembeni befektetői hajlandóságon. Az euró-kötvényekkel szemben javuló befektetői bizalom az eurót a svájci frankkal szemben is erősítette.

A Fed nyíltpiaci bizottságának kedden éjszaka tett gazdasági állapotfelmérése és kinyilvánított szándéka a gazdaságösztönző célú kvantitatív monetáris intézkedések alkalmazására - amint úgy látja, hogy a gazdasági növekedés ütemének lassulása ezt indokolttá teszi - hatalmas dollárösszegeket szabadított rá a devizapiacokra. Emiatt megnövekedett a kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérő befektetési lehetőségeket kereső dollármennyiség a piacokon.

A dollár már kedden 1,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, majd szerdán ezt további több mint egy százalékkal fokozta, így az euró az idén április óta első alkalommal 1,34 dolláros jegyzés fölé erősödhetett. A dollár általában is gyengült a főbb devizákkal szemben: a jen árfolyama elérte a japán jegybank múlt heti nyíltpiaci beavatkozása után beállt szintet. A főbb devizákat tartalmazó kosár alapján számított dollár-index március óta a legalacsonyabb értékre esett vissza, a svájci frankkal szemben pedig 2008 márciusa óta nem látott alacsony árfolyamot ért el a dollár.

Az elkövetkező napokra a piacon a 280 forintos eurójegyzés 1-2 forintos környezetében ingadozó árfolyamot valószínűsítenek. A forint erősödésével szemben a 276 forintos euróárfolyam környékén kell először erőteljesebb technikai ellenállásra számítani.

MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó