Kipusztulhat a növények ötöde
A kihalás szélén áll a világ növényeinek egyötöde - erre a következtetésre jutott egy kutatócsoport. Hozzávetőleges becslés szerint összesen 380 ezer növényfaj létezhet.
2010. szeptember 29. 15:51

A kutatók közel 4000 fajt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy 22 százalékát a növényeknek 'veszélyeztetett' kategóriába kell sorolni – azaz ugyanolyan riasztó arányt, mint az emlősöknél.

A a fajok további 33 százaléka jelenleg még alulreprezentált, így a vizsgálatok folytatására lesz szükség.Az elemzést a Kew-i Királyi Botanikus Kertek, a Természettudományi Múzeum és a Természetvédelem Nemzetközi Szövetsége (IUCN) végezte.

A becslések szerint 380.000 növényfaj létezik, és ezek közül sok esik áldozatul az élőhely elvesztésének - jellemzően a mezőgazdaság számára történő erdőirtások miatt, írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó