Jogerős: a gyermek gyilkosságáért a szülők is megfizetnek
A gyilkos gyerekek szülei 4-4 milliós nem vagyoni kart kötelesek megfizetni az áldozat szüleinek. Az ítélet kész: a vita most kezdődik.
2010. október 2. 12:18

A kaposvári Táncsics Gimnázium két másodikos diákja, K. Mihály és V. Dávid 2008. május 21-én a város egyik tavához csalta, s ott kézzel, bottal és kövekkel összeverték osztálytársukat, Szabó Józsefet. A bántalmazott fiú elvesztette eszméletét. A két támadó belökte a tóba Józsefet, s az ájult fiú belefulladt a vízbe. Az elkövetők korábban barátságban voltak az áldozattal, s tettüket azzal magyarázták: a jó viszony megromlott, és József terhükre vált. A bíróság a két, 16 esztendős gyilkost 14 évi börtönre ítélte.

Az áldozat szülei polgári pert indítottak az elkövetők ellen, mivel életük – egyetlen gyermekük elvesztése után – céltalanná vált. A Pécsi Ítélőtábla megalapozottnak találta a keresetet, és négy-négymillió – azaz összesen nyolcmillió – forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az elkövetőket és szüleiket. Mivel a két elkövető börtönben ül, s vagyonuk, keresetük nincs, az összeget szüleiknek kell előteremteniük. A per során az elítéltek szülei nem fogadták el, hogy az ő nevelésük hozzájárult volna a tragédiához. Lábady Tamás, az ítéletet hozó tanács – és az ítélőtábla – elnöke másképp foglalt állást. A bíró indoklása szerint az elkövetőkből „hiányzott az irgalom, a könyörületesség, a szánalom, a megrendülés és a jóság. A szülők nem nevelték őket az élet tiszteletére olyan módon, hogy ne jussanak el ennek a brutális bűncselekménynek a megvalósításához.”

A táblabíróság tulajdonképpen helyben hagyta a Somogy Megyei Bíróság első fokon hozott ítéletét a kártérítési perben. Egyik bíróság sem vizsgálta, hogy a szülők követtek-e el olyan nevelési hibákat, amelyek a bűncselekményhez vezettek. Mindkét ítélet arra épült, hogy ha egy fiatal elkövet egy ilyen bestiális bűnt, akkor őt a szülők nem nevelték megfelelően. Ez a megállapítás precedensértékűvé teszi a héten megszületett ítéletet. Ezt így gondolja Lábady Tamás is, aki azonban az általa tárgyalt ügyről – a hatályos jogszabályok értelmében – nem nyilatkozhatott.

Lábady Tamás – mint azt a NOL.hu-nak elmondta – biztos volt abban, hogy ítélete szakmai vitákra ad majd okot. Arra is felkészült, hogy bár a mostani végzés jogerős, a pervesztes szülők feletehetően nem nyugszanak bele a verdiktbe, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak majd rendkívüli jogorvoslatért.

NOL
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó