Minden harmadik harmincas férfi a szüleivel él
A szüleivel él minden harmadik 25 és 34 év közötti férfi és minden ötödik hasonló korú nő az Európai Unióban - olvasható az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken megjelent felmérésében.
2010. október 8. 15:37

A statisztikát 2008-as adatokból készítették. A 18 és 24 év közötti fiatalok körében ez a szám sokkal magasabb. Ebben a korcsoportban a férfiak 82, a nőknek pedig a 71 százaléka lakik még otthon. Az összesen 51 millió európai fiatal felnőtt (18-34 évesek), 46 százaléka nem hagyta még el a szülői házat. A felmérés szerint ez a tendencia főként a dél és kelet-európai országokban jellemző, az északi államokban a fiatalok hamarabb a saját lábukra állnak.

Az egyik leggyakoribb ok az önállósodás elhúzódására, főként a 18-24 év közöttiek körében, a továbbtanulás.

Ugyanakkor az Eurostat jelentése megírja, hogy a válság is tényező. A szüleikkel élő fiatalok 13 százaléka a szegénységi küszöb közelében tengődik. A munkával rendelkező, otthon élő fiatalok több mint harmadának pedig csak határozott idejű szerződése van.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó