Megtalálták a hatodik áldozatot
Újabb holttestet találtak péntek délután az iszappal elöntött térségben. Ezzel hatra emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak a száma – közölte Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő.
2010. október 8. 15:50

„Idejében ellenőrzésünk alá tudtuk vonni a helyzetet, és szennyezett víz nem jut a Dunába, a folyó nem fog szennyeződni” – mondta a magyar kormányfő, és megköszönte Bulgáriának és az EU más tagországainak, hogy készek erőteljes támogatást nyújtani a környezeti katasztrófa következményeinek felszámolásához. Orbán rövid hivatalos látogatásra érkezett a bolgár fővárosba, ahol a január 1-jén kezdődő soros magyar EU-elnökség fő feladatairól tárgyal.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki a bolgár miniszterelnöknek, hogy elsőként kínált fel segítséget Magyarországnak az iszapszennyezés felszámolására. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök laboratóriumi szakértőket, talajrekultivációs szakembereket és ökológusokat ígért magyar kollégájának – tudatja a news.bg bolgár internetes honlap.

A bolgár média jelentései szerint Orbán közölte: vasárnap Magyarországra érkezik Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos, hogy a helyszínen ismerkedjen a kialakult helyzettel.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a sajtóértekezleten közölte, hogy a magyar kormányfővel megtartott találkozón szó volt Bulgária schengeni övezeti tagságának a lehetőségéről, az EU közös energiapolitikájáról és a kereskedelmet hátráltató akadályok lebontásáról. A bolgár rádió jelentése szerint a vendéglátó miniszterelnök egyebek között kiemelte: közös álláspontot képviseltek a tekintetben is, hogy a Nabucco gázvezetéknek prioritást kell adni.

Lakhatatlanok a települések

Teljes mértékben osztom a lakosság aggodalmait – mondta a Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója, Varga József. Bár tisztában vagyunk vele, hogy milyen anyagról van szó, miként kell semlegesíteni, de a helyreállítás és a természet helyreállásának időtartama hosszú, és még nem tudjuk, hány hónapról, hány évről van szó – közölte a vegyészmérnök végzettségű cégvezető.

Hozzátette: ugyan nem látni a jeleit, de súlyos felelőtlenség lenne, ha bárki arra kényszerítené az embereket, hogy rövid időn belül visszamenjenek szennyezett otthonaikba.

MTI nyomán
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
MTI Hírfelhasználó