Már hét halálos áldozatot találtak - elismerték a technológiai hiányosságot
Újabb holttestet találtak a vörösiszap elöntötte Devecser közelében péntek délután, ezzel hétre emelkedett a halálos áldozatok száma.
2010. október 8. 17:47

Nem tervezi „csődbe vinni” a cégét – mondta el a Magyar Nemzet helyszíni tudósítójának Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezetője, aki a nyilvánosságot kerülve érkezett Kolontárra. Bakonyi arról is beszélt, hogy nagyon sajnálja a történteket, és megrendítik azok az állapotok, amelyek a katasztrófa következtében előálltak. A térségben időközben megjelentek a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai is.

Devecser határában újabb holttestet találtak a speciális mentők, nem messze attól a helytől ahol egy néhány órával korábban egy másik eltűnt halálos áldozatot találtak - mondta el Dobson Tibor a kárelhárítás szóvivője. Az ezredes tájékoztatása szerint ezzel hétre emelkedett az ajkai zagytározóból kizúdult vörösiszap áldozatainak száma, de még egy embert keresnek az eltűntek közül. A pénteken talált két áldozat kilétéről nem tudott felvilágosítást adni.

Titokban érkezett

Pénteken a délutáni órákban a nyilvánosságot kerülve Kolontárra érkezett a Mal Zrt. vezetője, Bakonyi Zoltán, és a cég irányításában részt vevő édesapja is. A vállalat képviselői a polgármesteri hivatalban húzták meg magukat, de a sajtó néhány munkatársa észrevette jelenlétüket. A településvezető irodájában kisvártatva megjelent Fazekas Sándor agrárminiszter és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is. A cég vezetői, valamint a kormánytagok előtt Muhoray Árpád, a katasztrófavédelem parancsnoka tett jelentést a védelmi munkák jelenlegi állásáról. Bejelentette: a devecseri sportpályán az iszap alatt újabb holttestet találtak, azonosítása egyelőre még nem történt meg. A parancsnok elmondta: 130 munkagép és több mint 800 ember végzi a kármentő munkálatokat.

A miniszter kérdésére Bakonyi Zoltán cégvezető elmondta, még vizsgálják a tragédia okait, de a vállalat szakemberei emellett folyamatosan együttműködnek a mentőcsapatokkal. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a később várható munkálatokról szólva elmondta, több száz hektáron kell teljes talajcserét végrehajtani, ennek mértéke nagyban függ az adott terület szennyezettségétől. Hozzátette, van olyan része is a katasztrófa sújtotta vidéknek, ahol tarra kell vágni az erdőket, és a rönkök kiemelése után lehet csak megkezdeni a talaj helyreállítását. Addig is vannak azonban feladatok: folyamatosan végezni kell a szennyezés lúgosságmentesítését, de csak oly mértékig, hogy az iszapban lévő nehézfémek ne válhassanak vízoldhatóvá.

Technológiai hiányosságok

Arról is beszélt, hogy jelen ismeretei szerint technológiai hiányosságok is közrejátszhattak a baleset bekövetkeztében. Bakonyi Zoltán nem kívánt érdemi válaszokat adni a sajtó kérdéseire, folyamatosan csak a már napok óta hangoztatott érveit hajtogatta, nevezetesen: az általa irányított cég minden előírást betartott, a szükséges vizsgálatokat és ellenőrzéseket időről időre rendben elvégezték, illetve azt, hogy egyelőre nem állapítható meg a Mal Zrt. felelőssége. Lapunk azon kérdésére, hogy egy esetleges kártérítési kötelezettség elől elmenekülve csődbe viszik-e a céget, kimentik-e belőle a vagyont, eltüntetik-e a rendelkezésükre álló anyagi tartalékokat, annyit válaszolt, „soha”. Kiemelte, nagyon sajnálja a történteket, és megrendítik azok az állapotok, amelyek a katasztrófa következtében előálltak.

Az MNO helyszíni tudósítója megtudta, hogy a katasztrófában érintett településeken megjelentek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is, mintegy tucatnyian. Az NNI emberei nem adtak tájékoztatást, Bakonyi Zoltán viszont újságírói kérdésre elmondta, hogy őt még nem hallgatták ki. Nem kívánta kommentálni azt az értesülést, hogy az NNI iratokat foglalt volna le a cégénél. 

Pormaszk nélkül nem ajánlatos

A térségben – a rosszkor jött jó időnek köszönhetően – folyamatosan szárad a veszélyes hulladék, amelynek következtében egyre erőteljesebben érzékelhető a porzás. Ezért az elöntött térségekben már egyáltalán nem ajánlatos pormaszk nélkül jelen lenni. A szakemberek mérése szerint ugyanakkor Devecser térségében a szállópor koncentrációja 31,7 mikrogramm volt köbméterenként, ami egyelőre még alatta marad az 50 mikrogrammos értéknek. A speciális egységek ezért a takarítás mellett arról is gondoskodnak, hogy a szennyeződést, már ahol lehetséges, nedvesen tartsák, de csak oly mértékben, hogy a további szétfolyást lehetőleg megakadályozzák.

Kolontár elöntött területein a pénteki napon már nem mozoghattak szabadon a sajtó munkatársai; az érintett utcákban csak a mentésben részt vevő egységek tartózkodhattak. Az újságírókat délután 2 órakor egy rövid helyszínbejárás erejéig engedték be rendőri kísérettel. Lapunk munkatársa a helyszínen azt tapasztalta, hogy a faluközpont környékén lévő telkek és házak kármentesítése nagy iramban történik, az épületekről nagyrészt már eltávolították az iszapfolyam nyomait, és már több kertben is hiányzik a talaj felső rétege. A nap folyamán a helyszínen jártak a Makovecz-építőiroda képviselői is; nekik vélhetően nagy szerepük lesz abban, hogy a falu újjászülessen.

A katasztrófa sújtotta térségben lévő Magyar György – aki a kárvallottak által alapított pertársaságot képviseli – elmondta, peren kívüli egyezségre törekszenek a Mal Zrt.-vel. Hogy ilyen egyezség létrejöhet-e, arra Bakonyi Zoltán cégvezető egyelőre nem reagált.

MTI/MNO nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó