Kiderült az iszapkatasztrófa oka
Egy egyetemi tanár már évekkel ezelőtt is elrettentő példaként említette hallgatóinak az ajkai timföldgyár X. tározójának esetét.
2010. október 10. 10:26

Egy rendkívüli erejű és teljesen váratlan erőhatás okozhatta a Mal Zrt. zagytározójának katasztrófáját, de a problémák már az építésnél kezdődtek, mert a tározó északi fala éppen két különböző szerkezetű talaj találkozásánál áll - mondta a Budapesti Műszaki Egyetem tanára pénteken az MTI érdeklődésére.

A fotogrammetriai és térinformatikai tanszék adjunktusa elmondta, hogy az 1980-as évek végén Ajka és Mosonmagyaróvár térségében környezeti vizsgálatokat végeztek, és akkoriban zajlott a timföldgyár X. tározójának alapozása. A terület talaját javarészt a Torna-patak kiöntéses, mocsaras, lefolyástalan, réti jellegű ártere alkotja, amibe azonban éppen a X. tározó északi falánál beékelődik egy agyagos tömb.

Ez azért okozhatott problémákat, mert ha a talaj csapadékkal, talajvízzel telítődik, akkor mozog, de az eltérő összetételű és szerkezetű földdarabok más és más módon, továbbá különböző mértékben mozdulhatnak el. Ezek a több centiméteres elmozdulások pedig próbára tehették a tározó falát. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a hétfői gátszakadás a kétféle talaj találkozásánál következett be, és nemcsak a légi felvételeken található saroknál, hanem egy másik szakaszon is. Hozzátette: nem tudja megítélni, hogy erről a tervezési hibáról vajon tudniuk kellett-e a cég jelenlegi tulajdonosainak.

Winkler Gusztáv azt is megjegyezte, hogy egyetemi óráin már évekkel ezelőtt is elrettentő példaként említette hallgatóinak az ajkai timföldgyár X. tározójának esetét.

Közben bejárta a sajtót az az idén júniusban készült légi fotó, amely bizonyítja, hogy a kolontári vörösiszap tározó szivárgása már hónapokkal ezelőtt nyilvánvaló volt. A fényképet készítő Interspect Kft. szakemberei több fórumon is jelezték a hazai tározók rossz állapotát, senki nem számított a tragédiára.

A 2010 június 11-én rögzített felvételen jól látható, hogy a tározó hétfőn átszakadt 10-es kazettájának egy helyen meggyengült a fala. A tározó kazettákat körülvevő havária csatornákban több helyen látható vörösiszap, ami egyértelműen szivárgásra utal.

MTI, Heti Válasz Online
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó