Nincs esély: Jön a gátszakadás!
A környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó. Le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala - jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a vörösiszap sújtotta katasztrófatérségben, Kolontár határában.
2010. október 10. 14:03

Az államtitkár a térség védekezési munkáit megtekintő sajtóbejáráson hazai és nemzetközi újságírók előtt úgy fogalmazott: "egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia", és most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig - hangsúlyozta.

Illés Zoltán kijelentette: minden szakember arra számít, hogy leomlik a tározó fala, de az abban tárolt vörösiszapot megpróbálják "mederben" tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni.

Az államtitkár közlése szerint a mérések alapján mintegy két és fél millió köbméter vörösziszap van a tározókban, amelynek állaga sűrűbb folyadék annál, mint amely hétfőn öntött el több tíz hektárt, így az esetleges szakadás után arra számítanak, hogy legfeljebb 500-1000 méter távolságig juthatna el az újabb sárlavina.

A Kolontárt védő gát "világrekordnak számító idő alatt", három nap alatt készül el, 600 méter hosszú, az alapja 25-30 méter, a koronája 10 méter széles lesz. Az építéséhez 40 ezer köbméter dolomitot szállítanak, és nyitottak egy új földbányát, ahonnan márgás földet szállítanak a védmű építéséhez - mondta Illés Zoltán.

Megjegyezte, a Mal Zrt. a megsérült tározó mellett épít ugyan egy hármas körgátat, de az nem tudja megfogni a kiömlő iszaplavinát, ugyanis nincs alapja, nem úgy, mint a katasztrófavédők által épített védműnek. Annak elkészítéséhez ugyanis 50 centi méter mélyen gyalulták le a talajt, amelyre geotextíliát fektettek, és végül erre a rétegre halmozzák fel a követ. Az így elkészített védművet végül földdel borítják majd be. Az államtitkár azt mondta: a Kolontárt kettészelő, és a 8-as úthoz vezető gát örökre megmarad, és az majd egy esetleges Torna-pataki áradástól is megvédheti a települést. Illés Zoltán többször hangsúlyozva a több tucatnyi újságírónak, hogy számítanak a gátszakadásra, s elmondta azt is, hoyg az esetleg kiömlő iszaptól nem tudják megvédeni sem a patakot, sem a Marcal folyót. Ezért a Duna fő ágának védelmére rendezkedtek be, így a Marcal teljes, 100 kilométeres hosszában gipszet és savakat halmoztak fel, hogy közömbösítsék a lúgos iszap hatását. Hozzáfűzte, korábban a patakban 13,5-es pH-értéket mértek, és ennek hatására a Marcal élővilága is kipusztult.

"Hosszú, elhúzódó védekezésre kell készülni" - jelentette ki. Az államtitkár azt mondta: a megsérült tározóban lévő vörösiszap-szivárgás végső megoldása az, hogy le kell zárni a tározót, vagy a benne lévő anyagot át kell fejteni egy újonnan épített tározóba. Az óriási munkát érzékeltetve úgy fogalmazott: "ez akkora feladat, mintha egy 10 emeletes házat akarnánk 3 hónap alatt felépíteni". A település határában tucatnyi markológép és földgyalu dolgozik a védmű építésén, az utakon egymás után sorakoznak a teherautók. A sajtóbejáráson részvevő, autóbuszokkal szállított hazai és nemzetközi stábok folyamatosan felvételeket készítenek a munkavégzésről, az államtitkár pedig megállás nélkül angolul és magyarul ad tájékoztatást számukra.

12 ember állapota továbbra is súlyos

Illés Zoltán a sérültekről szólva úgy fogalmazott: a lúgos iszap okozta sérülések miatt a vasárnap reggeli adatok szerint még mindig 60 ember van kórházban, 12 ember állapota továbbra is súlyos. A legalább hét halálos áldozatot követelő katasztrófában egy embert még eltűntként kezelnek, felkutatása folyamatosan zajlik - tette hozzá.

A környezetvédelmi államtitkár emlékeztetett: a katasztrófát követően négy ember, köztük egy 14 hónapos gyermek holttestét találták meg, az ötödik áldozat a veszprémi kórházban vesztette életét, a másik két áldozatot pedig pénteken, Devecser határában, otthonaiktól több kilométerre találták meg a vörösziszapban. A kutatás során többször átvizsgálták a környéket, átkotorták a Torna-patakot, és lecsapoltak egy halastavat is.

MTI, gondola összeállítás
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó