Estére elkészül az új gát – újabb szakadás várható
Kolontáron hétfőn elkészül a gát, amely megvédené a települést egy újabb vörösiszap-áradástól. Az egy hete megsérült iszaptározó gátjában ugyanis újabb repedések keletkeztek: Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint az északi oldalfal valószínűleg le fog szakadni. A tárca szakértőire hivatkozva azt mondta: a gát vélhetően szivárgott, de a Mal Zrt. elmulasztotta a kárelhárítást. A tározóban maradt veszélyes anyag már sűrűbb, elemzések szerint egy kilométerre folyna csak el, nem okozna akkora pusztítást, mint az első.
2010. október 11. 10:20

Az átszakadt tározó teljes szélességében megrepedt. A repedések jól láthatók a töltés koronáján, de megfigyelhetők a gát belső falán is. A rést a nyomás folyamatosan tágítja. A töltést rendőrök őrzik.

A környezetvédelmi államtitkár a helyszíni bejárás során - a tárca szakértőire hivatkozva - arról beszélt, a gát vélhetően szivárgott, de a tulajdonos Mal Zrt. elmulasztotta a kárelhárítást, így a buzgárok idővel repedést okoztak, a repedés pedig omlást. A védőgát hivatott megóvni a községet az újabb elöntéstől, amit az államtitkár szinte biztosra vesz.

A védőgátnak lesz alapja, átlagos magasságát 4-5, szélességét pedig 25-30 méterre tervezik. A töltéshez 40 ezer tonna dolomitot használnak fel.

„Hétfő estére meg akarjuk csinálni a gátat, többek között azért is, mert a szakértők szerint a repedések növekedése csökkent, a talajba süllyedésük csökkent, de ezzel együtt majdnem biztosra veszi mindenki, hogy le fog szakadni a sérült gátszakasz. A másik pedig, hogy eső várható az elkövetkező napokban, talán hétfőn nem, de a leszakadás akár egy napon egy héten belül következik be. Ennek a gátnak állnia kell, és statikailag bírnia kell, hogy megállítsa az esetleg ide érkező hullámot” – fogalmazott Illés Zoltán Fidesz–KDNP-s környezetvédelmi államtitkár.

A sérült tározóban lévő vörösiszap sűrűbb és kötöttebb, mint volt, hiszen a csapadékvíz az első katasztrófánál lezúdult róla. Szakértők úgy számolnak, ha a sérült gátszakasz leomlik, a lúgos massza legfeljebb egy kilométerre folyik ki.

Kiderül, milyen sors vár a katasztrófát okozó cégre

Feltehetően hétfőn jelenti be a miniszterelnök, hogy újraindulhat-e a termelés a katasztrófát okozó Mal Zrt.-ben, és ha igen, mikor, milyen körülmények között.

hírTv
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó