MAL Zrt.: vagyonzár, előzetesben a vezérigazgató
Napirend előtt értékelte Orbán Viktor miniszterelnök a vörösiszap-katasztrófa tanulságait.
2010. október 11. 13:42

Az első megszólalás legyen a részvété és az együttérzésé – kezdte napirend előtti Orbán Viktor. A katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak azt kívánta, hogy legyen elegendő erejük a pótolhatatlan veszteség elviseléséhez, a kitelepítetteket pedig együttérzéséről biztosította a kormányfő. Orbán Viktor segítséget is ígért „Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája után”.

Bejelentette: a cég tuladonosainak vagyonát vagyonzár alá vonták és a cég vezetőjét előzetes letartóztatás alá vonták.

A miniszterelnök köszönetet mondott a területen dolgozóknak, és külön megköszönte a magyar és a nemzetközi sajtó segítő együttműködését.

Orbán szerint most Magyarország a legfontosabb pillanatához érkezett, eljött az, „amikor bizonyítanunk kell, hogy áprilisban új korszakot nyitottunk”. Az előző korszakban mindent a magánérdek írt felül, de áprilisban a választók egy új korszakot nyitottak. „Most azt kell megmutatnunk, hogy mi valóban a választók akaratát képviseljük” – mondta napirend előtt a miniszterelnök.

Ez az a perc, amikor be kell bizonyítanunk, hogy a magyar emberek érdekét képviseljük a hatalmaskodókkal szemben – jelentette ki a kormányfő. Nem természeti csapás volt. Emberek által működtetett üzemben történt egy ökológiai katasztrófa – közölte a kormányfő. Szerinte ez az a pont, amikor tisztázni kell, mi a közérdek, és mi a magánérdek.

A katasztrófával kapcsolatban négy azonnali feladatot sorolt fel a miniszterelnök: kártalanítani kell az áldozatokat, méghozzá a tél beállta előtt – hangsúlyozva: nem közpénzből. „Azok fizessenek, akik a károkat okozták” – tette hozzá. Másodikként leszögezte, biztosítani kell, hogy a gyár dolgozói dolgozhassanak, közérdek a termelés újraindítása a timföldgyárban. Harmadikként: meg kell gátolni a további környezeti károk keletkezését, „nem élhetünk tovább eltitkolt veszélyekkel” – fogalmazott Orbán Viktor. Úgy látja, „a problémák elmismásolása magánérdek, nem pedig közérdek”. Végül azt követelte, hogy szigorú és fair felelősségre vonás kövesse a tragédiát, a károkozók ne menekülhessenek el a felelősség elől.

Orbán közölte: az utóbbi időben kétszer is tapasztalhattunk hasonló csapást, az egyiket a Mexikói-öbölben (olajszivárgás), a másikat Verespatakon (ciánszennyezés). Meglátása szerint ott is a közérdek és a magánérdek ütközött egymással, ami felveti a modern állam szerepét és feladatait. „A magánérdekkel szemben a közérdeket csak a modern állam képes érvényesíteni. Csak az államnak vannak, illetve lehetnek eszközei” – hangsúlyozta Orbán.

Az államot cselekvő helyzetbe kell hozni, ezért a Mal Zrt.-t állami irányítás és vagyonzár alá kell venni – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, ehhez bátorság és elszántság kell a kormány és az országgyűlés részéről, hiszen rövid idő áll rendelkezésre a vészhelyzet miatt. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy korábban a hasonló helyzeteket mindig megúszták a felelősök, de meg kell mutatni, hogy Magyarországon „ma már más világ van”, amikor is a magánérdek nem írhatja felül a közérdeket.

Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújt be a kormány, hogy hétfőtől létrejöjjön a katasztrófavédelmi biztos intézménye. Az ő feladata lesz a Mal Zrt. teljes felügyelete, irányítása, a vagyon kezelése. Mint ahogy a termelés újraindítása és a helyreállítás felügyelete is rá vár – tette hozzá Orbán. A miniszterelnök azt is közölte, hogy a rendőrség őrizetbe vette és előzetes letartóztatásba helyezte a cég vezérigazgatóját. A kormányfő újra megerősítette, hogy a kárelhárítást a Mal Zrt. pénzéből kell állni.

 

MNO/gondola
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
MTI Hírfelhasználó