Eldől a Mal sorsa, Bakonyi előzetesbe kerülhet
A bíróság ma dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e a Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt. Szintén a szerdán, a veszprémi kormányülésen hoz döntést a kormány a termelés újraindításáról.
2010. október 13. 09:23

A Népszabadság úgy tudja: Bakonyi Zoltán ellen több mint 20 terhelő vallomás van a rendőrség birtokában, egyes felső- és középvezetők is Bakonyira vallottak. Szerintük a cégvezetés tudhatott arról, hogy a vörös iszap több helyen átáztatta a tízes tározó gátját - igaz, tettek is erőfeszítéseket a gát megerősítésére. A Mal dolgozói közül többen elmondták: kirúgással fenyegették meg azokat, akik túl sokat és túl hangosan beszéltek a védmű állapotáról.

Bakonyi Zoltánt hétfő hajnalban vette őrizetbe a rendőrség. Környezetkárosítással és gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás minősített esetével gyanúsítják. A Népszabadságnak nyilatkozó kriminológus szerint további gyanúsítások várhatók.

Megindult a hőtermelés

Várhatóan mai, veszprémi ülésén dönt a kormány a Mal Zrt. termelésének újraindításáról. Az előkészületeket már megkezdték: az ajkai timföldgyárban megindult a hőtermelés. A céget mostantól egy több mint tíz szakértőből álló csoport vezeti. Az eddigi menedzsment a helyén maradt, az egyes területek irányítására azonban felügyelőket neveztek ki - összesen tizennyolcat. Az alumíniumipari vállalkozás minden telephelyét a rendőrség védi, ellenőrzik az informatikai rendszerüket is. A cégnél kedden házkutatást tartottak, a társaságnál APEH-revízió is lesz. A cég adósságállományáról Bakondi György kormánybiztos üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott.

 

hírTv
MTI Hírfelhasználó