Honvédség: elképesztő részletek a vörösiszap elleni harcról
Az utolsó védelmi vonal, avagy mire jó ha van hadseregünk?
2010. október 14. 11:30

Példásan helytálltak a Magyar Honvédség erői az elmúlt hónapok krízishelyzeteiben – fogalmazott Dr. Hende Csaba azon a találkozón, amelyen Mága Zoltán hegedűművésznek adott át elismerést.

„Erősen próbára tett bennünket a sors az elmúlt hónapokban, hihetetlen ez a csapássorozat, amivel a Magyar Honvédségnek meg kellett birkóznia”- fogalmazott a honvédelmi miniszter az utóbbi négy hónap tragikus eseményeire: az árvízre és a kolontári iszapkatasztrófára utalva.

A honvédség a kolontári eseményekre is példás gyorsasággal reagált. „A baleset délután fél kettőkor történt, és 13.52 perckor a Honvédelmi Minisztérium katasztrófavédelmi rendszere már aktivizálódott! A honvédség nem egészen másfél óra alatt talpon volt!”- fogalmazott Hende Csaba. A mentési és kárenyhítési munkálatokban mintegy 1300 katona és 260 technikai eszköz vett részt.

A miniszter kiemelte a honvédség atom-, biológiai- és vegyi munkacsoportjának - Kolontár mentesítése során végzett - tevékenységét. A katonák mintegy 12 kilométernyi útszakaszt és 450 gépjárművet tisztítottak meg a rárakódott vörösiszaptól. Emellett több „kézi munkacsoport” is szolgálatot teljesített a katasztrófa sújtotta térségben, hiszen bizonyos helyeken csak kézzel lehetett eltávolítani a veszélyes szennyeződést. A katonák körülbelül 250 tonnányi romtól és vörösiszaptól tisztították meg a szóban forgó területet.

Hende Csaba emlékeztetett: az északi gátfal repedését a honvédség helikopterei észlelték elsőként az éjjellátó eszközök segítségével! A riasztásuk után találkoztak a kormány illetékes vezetői pénteken éjjel 11 órakor a Belügyminisztériumban, majd készültségbe helyezték a honvédség erőit. Mivel a gát kiszakadása esetén mintegy félmillió köbméternyi további iszap ömlött volna ki, tétovázásnak nem volt helye: a dunántúli alakulatok parancsnokai éjfélkor riadóztatták az állományt.

Reggel 6 órára, mintegy háromezer ember kitelepítéséhez elegendő katona és technikai eszköz sorakozott fel a térségben. Tatáról, Székesfehérvárról, Kaposvárról, Veszprémből zokszó és habozás nélkül érkeztek a katonák, hogy segítsenek a bajba jutottakon- emelte ki a honvédelmi miniszter. Mindössze egy óra alatt több mint 700 embert szállítottak ki a veszélyeztetett térségből biztonságos helyre. „Ez óriási teljesítmény!”- tette hozzá Hende Csaba.

A honvédség erői felkészültek Devecser esetleges kitelepítésére is: mintegy négyezer tábori ágyat juttattak el Győrbe, ahol a gát átszakadása esetén el lehetett volna helyezni az embereket. A Magyar Honvédség helikopterei is folyamatosan részt vettek a mentési munkálatokban, már a katasztrófa napján 23 sérültet szállítva Budapestre! Közülük kilencen még most is a Honvéd Kórház Állami Egészségügyi Központban lábadoznak, állapotuk szerencsére stabil. A fegyveres erők havaria laborja is elsőként vett mintát és végzett méréseket a kiömlött vörösiszapból.

Szép teljesítmény volt a kolontári - MH 37. (II. Rákóczi Ferenc) Műszaki Ezred által nehéz hídelemekből összeállított - ideiglenes híd megépítése is. „Döntés született arról is, hogy ugyanez a zászlóalj épít majd egy végleges fahidat a patakra, amely mintegy 20 tonna teherbírású lesz, és akár több évtizeden át is betöltheti majd szerepét”- mondta a miniszter. A hidat a helyszínen készítik majd el a rönkökből előállított gerendákból. A katonák a Marcal hídjairól és a levegőből, a pápai bázisrepülőtérről elindulva egyaránt végeztek mentesítő tevékenységet a folyóba került szennyező anyag semlegesítése érdekében.

„A technikai eszközök összesen 550 üzemóra alatt 55.400 kilométert futottak, 23 ezer liter gázolajat, 1200 liter benzint, 990 liter kerozint fogyasztottak el a munkálatokban. Mindenhol a legrövidebb időn belül, a legmagasabb szinten végezték el a törvényi kötelezettségekből fakadó feladatokat operatív és áldozatkész módon!”- összegezte az elmúlt több mint egy hetet Hende Csaba. Mivel a gát elkészült, a szerdai nappal visszarendelték az evakuálásra kirendelt erőket Devecser térségéből, de a honvédség továbbra is részt vesz a helyszíni mentesítési és biztosítási munkálatokban!

***

A Honvédelemért kitüntető cím első fokozatával tüntette ki Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Mága Zoltán hegedűművészt, aki - a Magyar Honvédség és a rendőrség idén elhunyt hősi halottainak emlékére, családjaik megsegítésére - egy jubileumi, jótékonysági koncertet adott. Nem csupán a Szent István Bazilikában - szeptember 16-án – megtartott fellépés bevételét ajánlotta fel, hanem az egyik hegedűjének elárverezése után kapott összeggel is segítette az Afganisztánban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy és Kolozsvári György posztumusz hadnagy családtagjait.

A héten csütörtökön, pénteken és szombaton Szlovákiában tart jótékonysági koncerteket, amelynek bevételéből a károsultak részére ajánlj fel egy összeget, illetve Magyarországon is tervez egy jótékonysági fellépést megsegítésükre.

hm.gov.hu
MTI Hírfelhasználó