Régi-új elnök Baranyában
Megalakult az új összetételű Baranya Megyei Közgyűlés, elnökének egyhangú szavazással újra Hargitai Jánost választották Pécsett. A kereszténydemokrata politikus programjában takarékos, költséghatékony gazdálkodást ígért a testületnek és a választóknak.
2010. október 14. 14:56

Az októberi önkormányzati választások után a testületnek a korábbi 40 helyett 19 tagja van. A testületbe a Fidesz-KDNP 12, az MSZP 3, a Jobbik 2, az LMP és a Baranyai Emberekért Szövetség 1-1 képviselőt delegálhatott. A képviselők között mindössze egy nő foglal helyet heten pedig újak, nem voltak tagjai a korábbi közgyűlésnek. A testület csütörtöki ülésen az elnökkel és az alelnökkel együtt esküt tettek, majd átvették megbízólevelüket. Frakciót a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik tudott alakítani.
   
A közgyűlés a korábbi 9 helyett 4 bizottság létrehozásáról döntött, ezek a korábbi gyakorlattól eltérően nem 10-12, hanem 3-6 tagúak. Határoztak arról is, hogy minden képviselőnek csak egy bizottsági helye lehet, a grémiumokban nem lesznek külső tagok és megszűnnek a tanácsnoki állások. A kisebb közgyűléssel és a karcsúsításokkal évente mintegy 50 millió forint takarítható meg.
   
Hargitai János a régi-új elnök megköszönte a bizalmat és programjában takarékos, költséghatékony gazdálkodást ígért a testületnek és a választóknak. Mondotta volt: a nemzetgazdasági helyzetre való tekintettel az önkormányzatok rövid távon nem számíthatnak arra, hogy a korábbinál jobb költségvetési pozícióba kerülnek, ezért Baranyában is szükség van elsősorban a kulturális, oktatási intézmények gazdálkodásának áttekintésére, a szakmai önállóság megtartása mellett források megtakarítására, továbbá a hivatal szerkezetének átalakítására is.

- bszj -
MTI Hírfelhasználó